НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА 14 начина за почистване на обувките, които наистина работят!

14 начина за почистване на обувките, които наистина работят!

14 начина за почистване на обувките, които наистина работят
14 начина за почистване на обувките, които наистина работят

Обувките са нещо, което трябва да се почиства редовно. Тъй като харчим за обувки една прилична сума, искаме да ги запазим за по-дълго време. Няма от какво да се срамуваме, и е по-добре да се носят един добър чифт обувки в продължение на няколко години, отколкото да се сменят всеки сезон, по-евтини и с по-ниско качество обувки или ботуши. В тази статия, ние ще ви покажем как да се грижите правилно и ефективно за новия си чифт обувки, без специални средства!

1. Изчистване на бялото върху ходилото. Пастата за зъби е не само полезна за зъбите, но също и за обувките, които имат бяла подметка. Вземете една стара четка за зъби, нанесете малко количество от пастата и след това внимателно почистете обувките. Това средство може да се използва за почистване и на обувки от текстил – втрийте пастата, оставете за 15 минути и почистете с влажна кърпа.

14 начина за почистване на обувките, които наистина работят!

2. Как да почистите кожени обувки? За кожени изделия, използвайте медицински спирт. Той се продава в аптеките. Ако има петно върху обувката, просто го избършете с памучен тампон, натопен в спирта и оставете за половин час.

3. Миризмата на обувките – содата поглъща миризми. Преди да си легнете, поръсете малко сода за хляб върху обувките и ги оставете за през нощта. На сутринта ще трябва да ги почистите.

4. Пилата за нокти не е само за маникюр. Мръсни лепенки и петна по велурени обувки перфектно се почистват с обикновена пила за нокти. За най-добри резултати, вземете суха кърпа и се опитайте да изтриете колкото е възможно повече мръсотия. Не е необходимо много търкане.

5. Разтвор с оцет за обувки. Благодарение на киселинните свойства, оцетът ще помогне за отстраняване на миризми. Разтвор от 1/3 чаша оцет и 1 литър вода освежава плата. Нека престоят обувките в продължение на няколко часа, а след това ги избършете с влажна кърпа и оставете да изсъхнат по естестве начин.

6. Върнете блясъка на лачените обувки. За това ще ви помогне вазелина. Той е евтина алтернатива на марковите продукти за грижа за обувките.

7. Овесено брашно срещу петна по велур. Мазни петна, които често се появяват на обувки от велур, могат лесно да бъдат отстранени с помощта на овесено брашно. Вземете малко брашно и го втрийте в петното, оставете за половин час. След това просто избършете с кърпа.

8. Разширете обувките във фризера. Ето един начин да се разшират твърде тесни обувки. Но този път ще използваме не топло, а студено. Напълнете 2 пакета с вода и ги поставете в обувките. Оставете обувките във фризера за една нощ, а на сутринта, нека ледът се разтопи естествено в продължение на 20 минути.

9. Разширете обувките със сешоар. За да станат по-удобни и да паснат перфектно на краката ви, ще ви трябват дебели чорапи и сешоар. Обуйте чорапи и обувки и поръсите обилно с топла вода. После ги изсушете със сешоар и останете с тях за около 1 час.

10. Шкурка срещу подхлъзване. За да се избегне проблема с подхлъзването с новите обувки, обърнете внимание на следното – веднага след като сте си купили обувки с плоски подметки, разтъркайте ги със шкурка. По този начин се образува абразивен слой, който няма да ви позволи да паднете.

11. Предотвратете мазолите. Всеки от нас поне веднъж в живота си е имал мазоли от нови обувки, но се оказва, че това може лесно да бъде избегнато, ако напръскате проблемните области с дезодорант.

12. Залепете втория и третия пръст на краката, когато носите високи токчета. Това звучи странно, но жените знаят, че честото носене на обувки с токчета в края на краищата деформира краката “от само себе си”. Не е ли по-лесно да се избегне болката? За целта ще ви помогне обикновена лепенка.

13. Водоустойчиви обувки. Този съвет е еднакво добър както за кожени, така и за обувки от текстил. За да направите обувките водоустойчиви, натрийте ги с пчелен восък. Достатъчен е много тънък слой, защитните свойства да продължат дълго време.

Вижте още: Кулинарни хитрости за улеснение в кухнята

14. Успокояване на мазоли. Ако все още имате мазоли на краката си, ще ви помогне чай. Вана с чай успокоява уморените крака, облекчава подуването, а в същото време облекчава болката в жлъчката.