НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как правилно да отглеждаме пипера, така че да увеличи растежа си?

Как правилно да отглеждаме пипера, така че да увеличи растежа си?

0
Как правилно да отглеждаме пипера, така че да увеличи растежа си?
Как правилно да отглеждаме пипера, така че да увеличи растежа си?

Тези съвети ще ви помогнат много в отглеждането на пипера в градината ви! Не ги пропускайте, а им обърнете специално внимание.

Първа стъпка – премахване на короната

До известна степен пиперът расте на едно стъбло, но когато достигне височина от 15-20 см (в зависимост от сорта) започва да се разклонява, образувайки няколко клона. На мястото на разклонението се образуват първите цветни пъпки, които производителите наричат корона.

За по-добро разклоняване на храста, развитите коронни пъпки, трябва да бъдат отстранени.

Втори етап – премахване на излишните разклонения

Най-често растенията образуват две или три разклонения, оставяйки най-силното, като образуват разклонение с коронни пъпки. Останалата част се прекъсва – т.е., се потиска точката на растеж.

Обикновено, в този момент стъблото има 10-12 листа. Останалите издънки от първия ред се наричат скелетни и те ще образуват храста.

Скелетните клони скоро ще започнат да се подреждат, така че основното стъбло да образува “разклонение” в центъра на зародиша. С тези израстъци се процедира по същия начин: оставяте най-силните филизи и премахвате слабите такива заедно с цветните пъпки и първите листа.

Трябва да оставите задължително следните елементи, така че бъдещият плод да получава необходимите хранителни вещества:

  • основното стъбло;
  • издънки от първи ред;
  • издънки от втори ред;
  • основните скелетните клони.

С всяко следващо разклоняване се процедира по същия начин, като се премахват слабите издънки над първите листа.

На всяко разклонение се появяват пъпки. Оставете основните, а тези, които растат в междинните пространства, отстранете. Само едно образувание е достатъчно за узряването на 15-25 плода.

Трета стъпка – премахване на безплодните издънки и долните листа

Инструкциите за отглеждането на пипер препоръчват периодично да го проверявате и да намирате безплодните пъпки, като ги премахвате. Те се формират под мястото, където са основните стволови клони.

Там също трябва да бъдат премахнати и листата, които не участват в храненето на пъпките, но смучат от растителните сокове.

Съвет. В същото време премахвайте повредените храсти и болни листа, без значение колко са израснали. Целта на мисията е здравето на вашите растения.

Важно е да припомним, че формирането на пъпките, растежа и узряването на плода зависи преди всичко от осветлението. Ако растението няма достатъчно светлина, дори и с изобилен цъфтеж, плодовете няма да се развият.

Ето защо, при растежа, ще трябва да намалите всички ненужни листа:

Листата на основното стъбло се изрязват, когато плодовете от първия храст достигнат до техническа зрялост (размер и форма на съответния сорт).

Когато се отглеждат плодовете от втория храст, се отстраняват листата, поставени под него.

Внимание! В едно и също време могат да се режат не повече от две листа!

По същия начин се процедира с листата при всички други узряващи плодове. Но последното изчистване трябва да се направи месец и половина преди края на сезона и окончателното прибиране на реколтата. По това време, растението трябва да бъде оставено в покой.

Четвърта стъпка –  прихванете скелетните клони

Когато пипера образува достатъчно количество плодове, за да ускорите растежа им ще ви помогне притискането на точките на растеж на основните клони. Растението престава да расте и не изразходва енергия за новите пъпки, а напълно насочва силите си към вече съществуващите.

Този процес трябва да се извършва в продължение на шест седмици преди окончателното отглеждане на пипера.

Вижте още: Кухнята ще заблести: Ето как бързо и лесно да изчистите мазнини от печката

Заключение

При формирането на храстите трябва да се мисли още от етапа на разсаждане: схемата за засаждане на пипера може сериозно да повлияе на процеса. Освен това е желателно да помислите за структурата на високите сортове, при които всяко разклонение се развива отделно.

Ако не пренебрегвате тези важни процеси на грижа за пипера, той ще ви се отблагодари с голяма реколта.