НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Сирене Рокфор: Разберете историята за неговото приготвяне!

Сирене Рокфор: Разберете историята за неговото приготвяне!

0
Сирене Рокфор: Разберете легендата за неговото приготвяне!
Сирене Рокфор: Разберете легендата за неговото приготвяне!

Кое сирене се счита за най-доброто в света? Разбира се, това е най-известното сирене Рокфор, което е удостоено с титлата Цар на сирената. За незапознатите то може първоначално да предизвика отвращение, защото Рокфор е богато на синкав мухъл! Все пак, той му придава остър пикантен вкус, което високо се цени от експертите.

Много от нас несъзнателно приемат специалния статут на това сирене, благодарение на анимационния филм “Чип и Дейл: Спасителен отряд”, където един от героите обожаваше сирене. Днес, ви каним да научите историята и характеристиките за производството на това сирене.

На пръв поглед може да изглежда, че няма нищо трудно в производството на Рокфор: сирене, оставено без надзор и което само мухлясва. Но в действителност това е наука!

Факт е, че не всички сирена, покрити с мухъл, са годни за консумация. И ако сте забравили в кухнята си парче сирене, в никакъв случай не се опитвайте да го ядете: то може да бъде опасно за вашето здраве!

Сиренето Рокфор е разработено в малко село в южната част на Франция – Рокфор-сюр-Сульозон. Именно там са разработили начина за неговото приготвяне. Освен това, оригиналният Рокфор може да се направи само на това място! В останалата част от света сирената с плесен трябва да носят други имена.

В близост до селото има масивно варовиково плато, което е възникнало в резултат на ерозията на много пещери. Всички те години задържали постоянна температура и висока влажност на въздуха, заради което по естествен начин се усъвършенствали условията за развитието на ядливия мухъл Penicillium roqueforti.

Според легендата, синьото сирене се получило поради едно щастливо съвпадение. Един овчар решил да си почине. Той се скрил от жаркото слънце в пещерата и отворил вързопа си с храна, където държал хляб и сирене.

Тогава покрай пещерата минало едно красиво момиче и овчарят, забравяйки глад и умора, се втурнал след него, за да се запознаят. Овчарят избягал далеч от пещерата и не се върнал там.

Месец по-късно, овчарят отново вървял покрай пещерата. Но в този ден той не носил нищо годно за консумация, така че бил ужасно гладен. Той си спомнил за сиренето и отишъл в пещерата.

За един месец парчето сирене се променило драстично: по черния хляб със сирене се били появили нишки синкав мухъл. Въпреки това, човекът бил толкова гладен, че той се осмелил да изяде развалената на външен вид храна. Но сиренето, изненадващо, се оказало с божествен вкус. Така се родила технологията за приготвянето на Рокфор!

След като достига до наши дни, технологията за приготвянето на сиренето се е променила малко. Например, сега то се прави не само от овче, но също и от козе и краве мляко. Методът за отглеждане, включващ основния компонент – благородна синя плесен, е малко по-различен.

По-рано производителите на сирене образували плесента върху хляб, чакайки 6-8 седмици, оставяйки го в една пещера. След това мухлясалият и изсушен хляб бил стриван на прах, а след това бил добавян към извара, предназначена за производството на сирене.

Вижте още: Стои ли пред вас енергиен вампир? Разберете сега!

В днешно време, плесенните спори растат в лаборатория. По този начин се ускорява процеса на производство на сиренето, а и се поддържа по-добра санитарна чистотата. В допълнение, методът дава възможност за по-голяма производителност: всяка година се произвеждат 3 милиона сирена с равномерно съдържание на мухъл!

Вече знаете как се е появил царят на сирената и неговите детайли при производството. Ако сте харесали статията, споделете я с приятелите си. В крайна сметка, ние сме това, което ядем, така че трябва да знаете повече за консумираната от вас храна.