НАЧАЛО ЗДРАВЕ Масло от чаено дърво: 10 примера за неговите ползи

Масло от чаено дърво: 10 примера за неговите ползи

Масло от чаено дърво: 10 примера за неговите ползи
Масло от чаено дърво: 10 примера за неговите ползи

Австралийските аборигени използвали маслото от чаено дърво за различни медицински цели. След това първите европейски заселници научили за многобройните му, днес широко разпространено в целия свят, и започнали да го употребяват. Следващите 10 примера показват, че маслото от чаено дърво все още може да направи чудеса в лечението на различни болки и може да се използва като универсално оръжие за здравето на семейството ви.

Внимание: Маслото от чаено дърво не е подходящо за вътрешна употреба, особено за бременни жени.

1) Гъбични инфекции на ноктите

Маслото от чаено дърво съдържа антисептични и антибактериални средства, които борят гъбичните инфекции на ноктите. Използвайте памучен тампон, за да прилагате чисто, неразредено масло върху засегнатия участък веднъж или два пъти на ден, докато не видите резултати.

2) Мухъл

Маслото от чаено дърво може да се използва против мухъл върху вашите стени. Напръскайте с маслото засегнатата стая с помощта на спрей или използвайте почистващ препарат, съдържащ етерично масло за мухлясали участъци.

3) Акне

Благодарение на своите антибактериални свойства маслото може да бъде много ефективно срещу акне. Проучванията показват, че то води до по-бързи резултати, отколкото по-голямата част от другите лекарства срещу акне, които съдържат бензоил пероксид, и действа по-леко върху кожата.

4) Възпаление на кожата

Маслото може да помогне за облекчаване на други видове кожни заболявания като псориазис или екзема. За лечение на белези, използвайте лосион, съдържащ една чаена лъжичка кокосово масло, пет капки масло от чаено дърво и пет капки лавандулово масло.

5) Лечение на рани

Маслото може да се използва за лечение на незначителни повърхностни увреждания на кожата. Първо почистете раната със сапун и вода преди да започнете прилагането на разтвора, съдържащ една капка масло от чаено дърво и чаена лъжичка кокосово масло. Промийте с разтвора и повторете процеса – два или три пъти на ден, ако е необходимо.

6) Брадавици

Маслото е също много полезно средство за лечение на брадавици. Нанасяйте неразредено масло върху засегнатата област, веднъж или два пъти на ден, докато брадавицата изчезне.

7) Почистващо средство

Благодарение на своите антибактериални свойства маслото е отлично почистващо средство и дезинфектант. Използвайте смес от масло от чаено дърво, вода, оцет и лимоново масло за почистване на душ, мивка и кухненски плотове.

8) Дезодорант

Благодарение на вече споменатите антибактериални свойства, маслото е чудесно за премахване на миризми, причинени от бактерии. Смесете масло от чаено дърво, кокосово масло и бакпулвер, за да си направите дезодорант.

Сместа от масло от чаено дърво и лимоново масло също така елиминира неприятните миризми.

9) Спрей срещу насекоми

Тъй като ароматът на маслото от чаено дърво представлява естествена защита срещу вредители, само миризмата му е достатъчна за премахването на насекомите. Добавете 20 капки масло от чаено дърво в спрей бутилка и я напълнете с вода. След разклащане напръскайте върху всички области, в които могат да се скрият тези лоши малки насекоми.

Вижте още: Главоболието ви е ужасно? Ето как да го облекчите!

10) Коса

В допълнение към кошмара срещу въшки, маслото помага да поддържате скалпа без пърхот. За най-добри резултати, смесете няколко капки масло от чаено дърво с гел от алое вера, кокосово мляко и всякакви други етерични масла (като лавандулово масло например), за да създадете свой собствен шампоан.