НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ползите от черния пипер и защо трябва да го консумирате?

Ползите от черния пипер и защо трябва да го консумирате?

0
Ползите от черния пипер и защо трябва да го консумирате?
Ползите от черния пипер и защо трябва да го консумирате?

Понякога държим черния пипер в продължение на месеци, съхранявайки го на рафта с подправки. Домакините често си спомнят за него само в сезона на консервирането или при печенето на празничното месо.

Свикнали сме да разглеждаме черния пипер само като подправка, но ако научите повече за неговите лечебни свойства, вие със сигурност ще отделите един пакет в аптечката си.

Ползите от черния пипер

Черният пипер има наистина чудотворни свойства! Няколко зърна могат да спрат диарията и да възстановят храносмилането, като отърве тялото ви от вируси и дори повдигне настроението ви.

В състава не само на черния, но също така и на другите видове пипер влиза пиперинът – вещество (алкалоид), което стимулира мозъка.

Черният пипер се бори с вредните бактерии в червата, регулира обмяната на веществата, укрепва сърдечно-съдовата система.

Пиперинът, както и другите химически вещества в състава на черния пипер, е способен да унищожи мастните клетки, затова и маслото от черен пипер е компонент, който често се използва за масаж, маски и вани. Днес, ние ще ви покажем как да си го приготвите сами.

Това масло се приема през устата за подобряване на апетита, за нормализиране на стомашно-чревния тракт и за борба срещу затлъстяването. Острият еликсир помага при настинки и хронични респираторни заболявания. Традиционната медицина препоръчва да използват маслото от черен пипер тези, които искат да откажат пушенето или алкохола.

Освен това, изчиства кръвоносните съдове. Консумирайте след всеки прием на храна 3 капки масло, разредени в чаша вода.

Как да приготвите маслото от черен пипер?

Вземете 200 мл зехтин и го нагрявайте на водна баня в продължение на 50-60 минути, без кипене. След това залейте с него 100 грама черен пипер на зърна. Покрийте буркана с капак и го оставете на тъмно място в продължение на един месец. Необходимо е на всеки 3 дни да разклащате маслото. Накрая прецедете съдържанието и съхранявайте в хладилник.

Вижте още: Случаите, в които тялото ви се моли за спешна помощ

За съжаление лекарството не може да се използва от всеки. Черният пипер е противопоказан при проблеми с бъбреците, панкреаса, черния дроб, жлъчния мехур, както и при гастрит. Помнете, че преди употребата на маслото трябва да се консултирате с вашия лекар!

Надяваме се, че статията е била интересна за вас. Споделете информацията с приятелите си!