НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО За здрав сън си вземете едно от тези 6 растения в спалнята!

За здрав сън си вземете едно от тези 6 растения в спалнята!

0
За здрав сън си вземете едно от тези 6 растения в спалнята!
За здрав сън си вземете едно от тези 6 растения в спалнята!

Лавандула, жасмин, розмарин, сансевиерия (свекървен език), хлорофитум и  бръшлян – тези стайни растения могат да ви помогнат да имате здрав сън да си починете по-добре. Проучванията показват, че те понижават кръвното налягане и сърдечната честота, успокояват и приспиват.

Например, розмаринът, жасмина и лавандулата стимулират спокойния сън, намаляват стреса и повдигат настроението, дори и при бебетата, казват учените. А сансевиерията и хлорофитума пречистват въздуха, което също помага да се наспите.

Мнозина вярват, че растенията отделят въглероден диоксид и вредят на хората. Въпреки това, учените не са съгласни.

Изследователите уверяват, че растенията в спалнята допринасят за вашия сън, като дори пречистват въздуха, който дишате. Някои от тях са специално подобрени от биолозите заради борбата им със замърсения въздух. Те също така се борят с бактериите и овлажняват помещението.

Ето 6-те най-добри растения за вашата спалня:

1) Лавандула.

 

Ползите от използването на етерично масло от лавандула отдавна са доказани. То помага да се отпуснете, понижава кръвното налягане и сърдечната честота.

В ароматерапията, лавандулата се използва за намаляване на хормона на стреса (кортизол). Тя ви помага да се отпуснете и подобрява циркулацията на кръвта. Също така, миризмата на лавандула помага на децата да спят и да имат силен и здрав сън. Това, от своя страна, помага и на съня на техните родители!

Лавандулата се използва в региона на Средиземно море от древни времена. Тогава дори я поставяли във възглавниците за по-добър сън. С помощта на лавандулата, не само подобряли съня си, но и повдигали настроението и намалявали стреса.

Грижа за лавандулата:

– Някои видове растат на метър височина и ширина, така че просто изберете по-малко растение.

– Дръжте лавандулата на прозореца с южно изложение.

– Поливайте лавандулата, когато пръстта в саксията е суха на пипане. Все пак, не прекалявайте: корените могат да започнат да гният поради излишната вода.

2) Жасмин.

Със своя разкошно сладък аромат и красиви бели цветя, жасминът перфектно ще допълни всяка спалня. Маслото от жасмин има десетки положителни ефекти, от които може да се възползвате и вие.

Препоръчва се за преодоляване на депресия, стрес, умора и тревожност. Проучванията показват, че вдишването на жасминово масло изпраща положителни сигнали към лимбичната система – областта на мозъка, която регулира емоциите и се отразява на нервната система.

Жасминът може да повдигне духа ви, успокоява, облекчава стреса и подобрява качеството на съня.

Експертите по ароматерапия препоръчват също жасминовото масло за регулиране на кръвното налягане, сърдечната честота, дишането и дори имунитета. Проучванията показват, че хората, които вдишват аромата на жасмин по време на сън имат сладки сънища и спят по-добре.

Грижа за жасмина:

– В идеалния случай, саксията с жасмин трябва да се съхранява в хладно помещение на прозорец с южно изложение.

– Поставете решетка или стълбичка в саксията, за да помогнете на растението да расте нагоре.

– Жасминът не се нуждае повече от 3-4 часа слънчева светлина на ден.

– През пролетта наторете почвата, поддържайте я влажна, но не мокра.

– На ранна пролет подрежете растението внимателно, ако искате да контролирате размера му.

3) Розмарин.

Обикновено се използва за готвене, но розмаринът също може да ви помогне да спите по-добре. В древната медицина се смятало, че той подобрява паметта. Съвременните лекари препоръчват етерично масло от розмарин за поддържане на здрава нервна система и кръвообращение, подобряване на концентрацията и облекчаване на стреса.

Етеричното масло от розмарин също така подобрява настроението ви и ви кара да се чувствате по-енергични. Розмаринът в спалнята ще помогне да пречистите въздуха и ще подобри съня ви. И как да не го обичате за това?!

Грижа за розмарина:

– Розмаринът често се продава в малки саксии, тъй като е възможно да се засажда и отглежда в собствения ви дом.

– Той може да достигне до метър височина и ширина, така че не забравяйте да се следите размера му.

– Поливайте, когато почвата е суха на допир, а на ранна пролет използвайте композитен тор.

– Розмаринът ежедневно се нуждае от 6 часа пряка слънчева светлина.

4) Свекървен език.

Не позволявайте на името да ви изплаши – това наистина е едно прекрасно растение, което перфектно ще допълни вашата спалня. Свекървеният език премахва вредните токсини и въглероден диоксид от въздуха и го насища с кислород. Това растение се препоръчва особено за хора с алергии и дихателни проблеми като астма.

Изследователите са установили, че свекървеният език много ефективно почиства въздуха от такива вредни токсини, като бензен и формалдехид в затворени помещения. Също така е изключително устойчиво растение, което е почти невъзможно да се убие!

Грижа за свекървения език:

– То не изисква много светлина и внимание.

– От време на време почиствайте праха по листата

– Не е необходимо да подобрявате почвата!

5) Хлорофитум.

Растението е подходящо за закрити помещения, тъй като почиства въздуха. Това се постига чрез филтриране на токсините.

Проучване на НАСА разкрива, че хлорофитума е в състояние да премахне 90% от въздушния опасен канцероген – формалдехид. То също така поглъща миризмите и пушека, което стимулира добрия сън.

Грижа за хлорофитума:

– Това растение е много стабилно и не изисква специални грижи, а само периодично поливане.

– Саксията може да бъде поставена в близост до прозорец във висяща кошница.

– Растението се разраства бързо и виси красиво.

– Хлорофитума се нуждае само от малко слънце.

Вижте още: Можете ли да носите чужди дрехи и може ли да бъде опасно?

6) Бръшлян.

 

Къдрав или английски бръшлян – това е един чудесен начин да добавите зеленина във вашата спалня. Освен това, той перфектно украсява всеки ъгъл, като ще ви помогне в пречистването на въздуха в дома ви.

Проучването за НАСА за “чистотата на атмосферния въздух” показа, че английският бръшлян може да намали количеството на плесенните спори в дома ви. Такава саксия в спалнята или на друго място може да помогне на хората с алергии към мухъл в лека и дори в тежка форма на алергия.

В същото време, английският бръшлян е отровно растение, така че внимавайте да не бъде достъпен за деца и домашни любимци. Те могат да се опитат да ядат от листата и плодовете му. Сокът от растението може да предизвика кожни реакции при някои хора.

Грижа за английски бръшлян:

– Дръжте саксията на сенчесто място, на него не му трябва много светлина.

– Дръжте го далеч от вентилационни отвори.

– Растението расте доста бързо, така че е важно да контролирате размера и да го почиствате редовно.

– Трябва да го полейте, когато почвата е суха на пипане.

Ето как здравият сън и свежия въздух у дома са постижими! Споделете с приятелите и близките си!