НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Как да повишите самочувствието си? Подбрани съвети от психолог!

Как да повишите самочувствието си? Подбрани съвети от психолог!

Как да повишите самочувствието си? Подбрани съвети от психолог!
Как да повишите самочувствието си? Подбрани съвети от психолог!

Нека да проведем един малък тест за самочувствието. Напишете в 2 колони вашите силни и слаби страни, а след това вижте кое е в повече. Ако в списъка доминират минусите, вие не се оценявате достатъчно.

Няма значение какво е ударило вашето самочувствие: съпругът ви е напуснал, уволнени сте от работа, не сте доволни от външния си ви… Списъкът е винаги неизчерпаем! Основното нещо е да съживите самочувствието си и да се научите да обичате себе си отново, тъй като това се отразява на позицията ви в обществото, в семейните отношения, кариерата и благополучието. Тези 10 ефективни инструкции от експерти ще ви насочват по пътя към съвършенството!

Как една жена да увеличи самочувствието си?

Съветите на психолога

1) Направете разделение в типа критики

Самочувствието ни често страда от критики. Важното е да помните, че нашата природа е различна: някои хора ви правят специални коментари от завист, а най-добронамерените хора любезно ви посочват недостатъците. Обикновено първият тип хора прибягват до критика на личността, за да ви демотивират и разочароват, а вторият тип оценява действията ви.

2) Сеанс за красотата

Когато една жена иска да промени нещо в живота си, първото нещо, което тя прави, е да промени прическата си. От новия лак за нокти или от цвета на косата няма да дойде мир, но броят на комплиментите и възхищението в мъжките погледи ще увеличи вашето самочувствие. И от там, личният ви живот също ще се подобри.

3) Поглезете се с любимото си хоби

Ако ви смущават вашите избелели дънки и износени обувки, то сега е времето да отидите за нов чифт дантелено бельо или обувки. Нищо не дава на жената увереност така, както новият гардероб.

4) Спортувайте

Вземете си карта за фитнес или си купете абонамент за някакъв спорт. Също така, можете да тренирате у дома, изучавайки упражненията в интернет. Спортът привежда в ред не само тялото, но и ума. В крайна сметка, най-добрият начин да се почувствате по-добре, е като започнете работа по своите слабости.

5) Хвалете себе си

Самокритиката е добра, когато е в умерено количество. Спрете да се занимавате със самобичуването, защото така ще се разрушите отвътре. Нека ви стане навик да се хвалите и да се насърчавате с малките постижения. Напишете в тетрадка всичко добро и светло, което се случва с вас, дръжте погледа си само към положителното.

6) Потърсете вдъхновение

За дамите с бодър дух, които не губят самообладание, има много подходящи филми и написани книги. В ярките истории, героините нагледно показват как да  повишите самочувствието си, как да преодолеете комплексите и как да постигнете успехи. Всичко това е чудесен източник на мотивация.

7) Бъдете интересни

Намерете ново хоби за себе си, което ще ви бъде забавно. Малките победи и успехи в любимите ви дейности – това винаги е плюс към увереността. Започнете бродерия, фотография, танци.

8) Посещавайте групови терапии

Съвременните жени предлагат много обучения и курсове, чрез които развиват нови умения, виждат себе си от друг ъгъл, помагат им да станат по-щастливи,  да постигнат успехи. Темите варират от -до, в зависимост от това, което ви трябва. На тези семинари се срещате със съмишленици, обменяте опит и поемате нови знания.

9)  Научете се да приемате комплименти

Ако не сте в състояние да приемате комплименти, то скоро ще спрат да ви ги правят. Научете се да отговоряте на ухажването и любезностите, така че хората да ви хвалят отново и отново.

Вижте още: Ето как номера на дома влияе на живущите в него!

10) Преодолейте завистта си

Не се сравнявайте с другите хора. Винаги ще има такива, които имат повече, ще са по-добри, по-красиви. В противен случай, несигурността ще продължава да расте, като подкопава всичките ви шансове за спокойствие и щастие.

Тези психологически упражнения ще ви превърнат в уверена в себе си жена.

При общуването си с хора, вие се чувствате притиснати, страхувате се да говорите, не искате да бъдете в светлината на прожекторите? Представете си, че на ваше място е известна актриса или певица. Позволете й да говори от ваше име, защото точно тя няма проблеми със самочувствието. Това звучи странно, но този метод наистина работи!

loading...