НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Съвети за правилно пране в пералната машина! Незаменими са!

Съвети за правилно пране в пералната машина! Незаменими са!

0
Съвети за правилно пране в пералната машина! Незаменими са!
Съвети за правилно пране в пералната машина! Незаменими са!

Спомняте ли си последния път, когато прахте на ръце? Благодарение на пералната машина вече се справяме с тези трудни процеси и ръчното пране постепенно се превърна в нещо от миналото. Все пак, въпреки автоматизацията на процеса, не трябва да оставяме прането на случайността, защото резултатът зависи не само от машината.

Днес, ще поговорим за най-честите грешки, които допускаме по време на пране и които обикновено водят до унищожението на любимите ни дрехи.

Как правилно да перем?

1) Внимавайте с количеството

Не е необходимо да зареждате пералнята до ушите, най-добре е да разделите всичко, което се е натрупало в няколко последователни измивания. Задръстването на пералната машина може да доведе до счупване на барабана и да разкъса някои ценни ваши дрехи.

2) Неправилно сортиране

Сортирането на дрехите по цвят е правило, което почти всеки спазва, но разделянето на прането в зависимост от типа на тъканите се пренебрегва от много хора. Така, например, вълнените дрехи трябва да се перат отделно от кърпите от синтетична материя.

15 недопустими грешки в прането, които допуска всяка домакиня. Ето как унищожих любимата си рокля...

3) Безпорядък

Изглежда, че най-трудното нещо в пералнята е да намерите един цял чифт чорапи. Златното правило: първо чорапите, а след това всичко останало! Опитайте и ще оцените резултата.

4) Използване на прекалено голямо количество прах за пране

Повечето прах ви гарантира пяна, но не и измиване. Голямото количество пяна помага на мръсотията да остане в труднодостъпните места, като яката, например. Това допринася за натрупването на бактерии, което само по себе убива идеята за измиване.

5) Ципове

Обикновено е необходимо да затворите всичко. Циповете по дрехите трябва да бъдат затегнати. В противен случай, острите зъбци могат да увредят другите дрехи.

6) Много белина

Прекалено честото използване на избелващи агенти прави плата по-малко траен, губи формата и плътността си. Защо не опитате старият добър начин с кипене? Добавете в тенджера с вода няколко капки лимонов сок и ще бъдете във възторг!

7) Закопчани копчета

Изненадващо, копчетата на дрехите, също трябва да бъдат закопчани. В противен случай, можете да ги изгубите в барабана. В допълнение, конецът бързо ще се влоши и след прането ще трябва да го възстановите.

8) Омекотител за хавлии

Всякакви омекотители лишават способността на тъканите да абсорбират влага. Така че не ги използвайте по време на миенето на кърпи. По-добре е да добавите няколко капки лимонов сок – мекият и приятен аромат е гарантиран.

9) Пране на пухкави дрехи

Този съвет е наистина невероятен! По време на прането на пухкави неща хвърлете три топки за тенис в барабана. Те няма да позволят на тъканта да се слепи и да се образува прекалено много пяна.

10) Скъпи препарати

Някои хора използват чудовищно скъпи прахове, забравяйки, че са налице бюджетни аналози дори за машинно пране. Например, обикновената готварска сол връща предишния блясък на дрехите, кредата премахва петната от мазнина, а лимоновият сок перфектно омекотява и ароматизира.

11) Един цикъл за одеяла и възглавниците

Ако перете възглавниците и одеялата в пералнята, бъдете смели да включите повторно цикъла за пране. Перушината е склонна да задържа пяната, така че след първото измиване препаратът може да остане вътре в продукта.

12) Пране на бански

Прането на дрехите от еластан и ликра в пералнята е строго забранено. Единственото решение е ръчното пране, и то само в хладка вода.

13) Почивка за пералнята

Много домакини погрешно смятат, че няколкото последователни пускания могат да повредят пералната машина, така че дават на своя верен помощник почивка от 1-2 часа. Оказва се, че трябва да изперете всичко наведнъж. Този трик ще ви помогне да спестите енергия, като запазите топлината от предишния цикъл на пране.

14) Премахване на петна

Ако упорито сте се опитвали да премахнете някои петна, не се учудвайте, ако в дрехата ви се появи дупка. Опитните домакини препоръчват не да търкате петната, а да ги навлажните с парче бял плат.

Вижте още: Проект за градината, който ще ви остави без думи!

15) Неправилна грижа за пералната машина

Как да изперете дрехите си, вече разбрахте, но как да се погрижите за пералната машина? Правилната грижа гарантира дългото и трайно сътрудничество. Проветрявайте машината след пране и 2-3 пъти годишно пускайте един цикъл с гореща вода, като добавите малко бял оцет. Просто и ефективно!

Пералнята е едно наистина велико изобретение. Следвайте тези прости правила за миене и машината ви ще бъде като нова! И най-важното – не е нужно да се разделяте с любимите си дрехи преждевременно.