НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Съдовете в кухнята, които трябва да избягвате!

Съдовете в кухнята, които трябва да избягвате!

0
Съдовете в кухнята, които трябва да избягвате!
Съдовете в кухнята, които трябва да избягвате!

Докато ние се фокусираме върху храните, които ядем, обръщаме малко внимание на съдовете за готвене. Без значение колко се грижите за здравето си и колко органични храни ядете, дори и най-добрите храни могат да се превърнат в опасно ястие, ако се готвят в опасна посуда.

Не всички тенджери и тигани са едни и същи, и не всички се отразяват на готвенето еднакво. Използването на неподходящи съдове може да има сериозни последствия върху здравето ви, а това може да се отрази неблагоприятно на вкуса на храната. По-долу ще намерите списък на съдовете за готвене, които трябва да избягвате.

Кухненска посуда, която трябва да избягвате

Керамични изделия

Керамичните съдове изглеждат добре в кухнята, но също така добавят токсични вещества в храната. Керамичните съдове, тигани и съдове за хранене са съставени от различни метали, които са покрити със синтетичен полимер. Покритието обикновено стои една година и стимулира образуването на корозия при претопляне. Керамичният материал е чувствителен към високи температури, които могат да го напукат или счупят. Когато това се случи, в резултат храната започва да причинява вреда на организма.

Съдове за готвене с незалепващо покритие (тефлон)

Незалепващите съдове за готвене са направени от синтетичен полимер – покритие, което е известно, че произвежда токсини при температура над 450 градуса по Фаренхайт.

Тефлоновите съдове за готвене могат да бъдат свързани с репродуктивни проблеми и дори рак. Вдишването на токсичните газове, отделяни от синтетичното покритие, може да доведе до повишена температура, треска, лека кашлица, втрисане или спазми.

Алуминиеви съдове и алуминиево фолио

Днес, алуминият се използва широко и, за съжаление, повечето хора не са наясно с неговото вредно влияние. Алуминиевите съдове имат покритие, подобно на покритието на керамичния материал. Ако алуминият попадне в храната, той в крайна сметка достига до мозъка ви, костите, белите дробове и води до заплитане на нервните влакна. Следователно, може дори да доведе до развитието на болестта на Алцхаймер!

Медни съдове

Съдовете от мед са един още по-лош избор! Ако е без покритие, медът попада в храната. От друга страна, защитното покритие съдържа никел, който е токсичен и алергичен. Абсорбцията на големи количества мед отслабва имунната система и нарушава работата на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези.

Нетоксични съдове

Стъкло

Стъклото е много издръжлив материал и не отделя токсини в тялото. Препоръчително е да замените пластмасовите съдове със стъклени.

Неръждаема стомана

Устойчива на абразия, с незалепващо покритие, издръжлива, добре изглеждаща и по-лека от чугуна, звучи чудесно, нали?

Вижте още: С какво кафявите яйца се различават от белите? Не сте предполагали!

Емайлиран чугун

Покритието лесно се мие и не съдържа токсични газове. Предлага се в различни стилове и изисква минимална поддръжка.

Гол чугун

В крайна сметка, голият чугун се нуждае от повече поддръжка в сравнение с емайлирания чугун, но е много по-евтин. В него могат да бъдат открит малки количества желязо при готвенето на кисели съставки, но е от полза за хората, страдащи от недостиг на желязо.