НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Когато купувате вода, не забравяйте да проверите тези символи!

Когато купувате вода, не забравяйте да проверите тези символи!

0
Когато купувате вода, не забравяйте да проверите тези символи!
Когато купувате вода, не забравяйте да проверите тези символи!

Какво знаете за това как да купувате бутилирана вода? Най-вероятно сте чували съвета да гледате дъното и да проверите дали всичко е наред. Но това не е достатъчно, за да защитите здравето си.

Пластмасовите бутилки винаги включват в етикета запис на това от какъв вид пластмаса са направени. И тази информация е много важна. В крайна сметка, всеки тип пластмаса разпределя съдържанието на химикали в бутилката с различна тежест.

Всяка бутилка съдържа един от тези символи. Ето какво означават те!

1) PET или PETE

Това означава, че бутилките са еднократни. Те могат да отделят тежки метали и вещества, които влияят на хормоналния баланс на човека.

PET – най-често използваният тип пластмаса в света. Важно е да запомните, че тя е предназначена само за еднократна употреба. Ако използвате бутилката и след това, се пригответе за факта, тялото ви да получи някои бактерии, които буквално обожават този вид пластмаса.

2) HDP или HDPE

Това е много добър вид пластмаса, която не излъчва почти никакви замърсители. Специалистите препоръчват, ако е възможно, да купувате вода в такива бутилки. Безопасни са и за околната среда: почти всички бутилки се рециклират.

Този вид твърда пластмаса, най-често се използва за съхранение на мляко и играчки и в производството на определено количество пластмасови торбички.

3) PVC или V

Предметите от този материал отделят най-малко две опасни химически вещества. И двете имат отрицателно въздействие върху хормоналния баланс.

Това е мека, гъвкава пластмаса, която обикновено се използва за съхранение на растително олио и детски играчки. От нея се правят опаковки за безброй потребителски стоки. Също така се използва за обвивка на компютърните кабели.

PVC пластмасата е относително имунизирана срещу пряка слънчева светлина и време, така че от нея често правят дограма и градински маркучи. Въпреки това, експертите препоръчват да се въздържате от закупуването й, ако можете да намерите алтернатива.

4) LDPE

Тази пластмаса се използва в производството на бутилки и в производството на найлонови торбички. Тя не освобождава вещества във водата.

Но е безопасна в случай, ако се използва само за съхранение на вода. Пакетите от нея в магазините за хранителни стоки е по-добре да не се купуват, тъй като някои от тях са много, много опасни за сърцето поради химикалите в състава им.

5) PP

Тази пластмаса е бяла или прозрачна на цвят. Използва се като опаковка за кисело мляко и сиропи. Полипропиленът е ценен заради неговата устойчивост на топлина. Когато се нагрява, не се топи. Сравнително безопасен е.

6) PS

Често се използва в производството на чаши за кафе и съдове за бързо хранене. При нагряване, обаче отделя опасни химически съединения.

Полистирол – евтин, лек и издръжлив вид пластмаса, който обаче, не е подходящ за съхранение на топла храна и напитки.

Вижте още: Изхвърлете тези 7 неща от дома си, тъй като носят нещастие

7) PC или пластмаса без специални символи

Това е най-опасният вид пластмаса. Той се използва в производството на бутилки за вода и съдове за храна.

Не трябва да съхранявате храна в съдовете, изработени от поликарбонат, заради Бисфенол А – известно вещество, което разрушава ендокринната система. То потиска хормона, наречен естроген.

И още нещо. Преди да купите нещо в пластмасова опаковка, помислете два пъти. И все пак, стъклото е много по-безопасно.