НАЧАЛО ЗДРАВЕ 8 вида ухапвания от насекоми, които просто трябва да знаете!

8 вида ухапвания от насекоми, които просто трябва да знаете!

0
8 вида ухапвания от насекоми, които просто трябва да знаете!
8 вида ухапвания от насекоми, които просто трябва да знаете!

През лятото често ни хапят всякакви насекоми. За да избегнете непредвидени и неприятни последствия, важно е да научите да правите разлика между различните ухапвания и правилната им обработка.

Тук са най-често срещаните 8 вида ухапвания от насекоми:

Ухапване от комар

Ухапването от комар изглежда като зачервена подкожна подутина и силно сърби. Като общо правило, няма специални мерки, които да се прилагат, освен да намажете ухапаното място с успокояващ мехлем.

Но ако ухапването е придружено от висока температура, болки в ставите или подуване на лимфните възли, е необходимо да отидете на лекар – може би в кръвта ви е попаднала инфекция.

Ухапване от бълха

Тези ухапвания причиняват силен сърбеж. Ухапванията от бълха обикновено се появяват в групи от по 3-4 и приличат на малки червени пъпки.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се измиете със сапун и вода. След това намажете ухапванията с цинков крем или други средства, облекчаващи сърбежа. Не чешете пъпките, за да не стане инфекция.

Ухапване от дървеница

Ухапванията от дървеница изглеждат по различен начин. Някои може да не ги забележете, но при други можете да получите тежка алергична реакция, придружена от сърбеж и болезнени усещания.

В допълнение към кожните подутини, типичните симптоми включват болка, сърбеж, дерматит, а при алергичните – подуване и дори мехури.

Основният враг на дървениците е хигиената. Така че първото нещо е да се измиете със сапун и вода, като обръщате специално внимание на мястото на ухапване. Използването на противовъзпалителни средства може да се наложи в екстремни случаи.

Ухапване от паяк

С изключение на някои видове (като Черната вдовица например), повечето ухапвания от паяк са безвредни. Характерният признак на това ухапване са две точки в кръг.

Ако сте ухапани от паяк, първо измийте ухапаното място със сапун и вода. След това нанесете лед и вземете обезболяващи лекарства, ако е необходимо. Ако ухапването силно се подуе, вземете антихистамин.

Ако имате по-тежки симптоми или имате причина да се съмнявате, че паякът е отровен, потърсете лекарска помощ възможно най-скоро.

Ухапване от кърлеж

Тези насекоми живеят по-често по животните (особено по кучета) и могат да бъдат много опасни за човека. Кърлежите често са носители на болести.

Ако ви ухапе кърлеж, трябва да го махнете възможно най-скоро, без да прибягвате до народната медицина, като масло, бензин и обгаряне. Използвайте пинсети: хванете кърлежа най-близо до кожата и внимателно издърпайте нагоре. След това изплакнете добре мястото на ухапване със сапун и вода.

Имайте предвид, че на кърлежа са му необходими обикновено 48 часа, за да ви зарази с вирус и винаги проверявайте за кърлежи след завръщането си от гората.

Ухапване от мравка

Ухапването от някои видове мравки (например, дървесни) съдържа отрова, която причинява  сърбеж, възпаление и раздразнение на кожата. Ако симптомите продължават, намажете с мехлем с кортизон.

В случай на мехури, не ги чешете, за да не предизвикате инфекция. Ако това се случи, незабавно се свържете с вашия лекар.

Ухапване от скорпион

Опасността от ухапване от скорпион зависи от няколко фактора: вида на скорпиона, възрастта на човека (децата страдат по-силно при ухапвания) и количеството отрова, която се е „инжектирала“.

Както в случаите с другите отровни насекоми, първата стъпка е да премахнете жилото, ако е останало в кожата, с помощта на бръснарско ножче. Не използвайте пинсети, за да не натиснете  отровната жлеза и да не инжектирате в тялото си още повече отрова.

След това изплакнете добре ухапаното място със сапун и вода и приложете лед за 10 минути. След това повторете процедурата. Ако състоянието ви се влоши, незабавно се свържете с вашия лекар.

Вижте още: Как да излекувате коляното си? Проста, но супер ефективна рецепта!

Ужилване от оса

Ужилване от пчела

Сама по себе си отровата на тези насекоми не е опасна, въпреки че ухапването е изключително болезнено. Освен това, много хора са алергични към нея. В този случай, вие трябва незабавно да се консултирате с лекар.

За да премахнете подутото място, лекувайте с оцет или други подръчни средства. Пчелите често оставят жилото в кожата. Ако е така, извадете го с пинсета.

Споделете информацията с приятелите си!