НАЧАЛО ЗДРАВЕ Истината за лененото семе, която всеки трябва да знае!

Истината за лененото семе, която всеки трябва да знае!

0
Истината за лененото семе, която всеки трябва да знае!
Истината за лененото семе, която всеки трябва да знае!

Лененото семе е богато на микроелементи, манган, диетични фибри, омега-3 мазнини и витамин В1. Данните показват, че лененото семе може да помогне за намаляване на риска от рак, инсулт, диабет и сърдечни заболявания.

Лен – растение, което е едно от най-старите влакнодайни култури, за които е известно, че се е отглеждало още преди 3000 години преди новата ера във Вавилон, Китай и Египет.

Лененото семе е богато на здравословни хранителни вещества, антиоксиданти, фибри, витамини и минерали. По този начин, то предлага широк спектър от ползи за здравето:

То съдържа, както неразтворими, така и разтворими видове влакна като лигнани, фитоестрогени с антиоксидантни свойства, които са 75-800 пъти повече в сравнение с другите растителни продукти.

Супена лъжица ленено семе осигурява 1,8 грама омега-3 мастни киселини, които са толкова необходими за здравето на сърдечно-съдовата система.

Един скорошен мета-анализ доказва връзката между “Лена и рака на гърдата“, публикувана в “Интегративната терапия на рака” – участниците са били повече от 1800 души от различни научни източници, свързани с рака на гърдата и ползите от лененото семе.

“Данните сочат, че лененото семе може да намали риска от рак на гърдата” – отбелязват учените. “Ленът демонстрира антипролиферативни ефекти и може да предпази от първичен рак на гърдата. Смъртността може да се намали сред хората, живеещи с рак на гърдата.”

Както вече споменахме, ленените семена съдържат лигнани, фитоестрогени, известни със своите антиоксидантни и противоракови свойства. Те блокират ензимите, които участват в метаболизма на хормоните и влияят на растежа и метастазите на туморните клетки.

Според Кели К. Фицпатрик, директор по въпросите за здравето и храненето, последните проучвания показват, че лененото семе работи като превантивна мярка срещу рак на гърдата, рак на дебелото черво и рак на простатата.

Както е установено в проучване от 2010 г., публикувано в списание “Гинекологична онкология” кокошките, които получават 10%, обогатена храна с ленено семе за една година “значително намаляват риска от тумори на яйчника”, както и “подобряват общото си здравословно състояние и се намалява смъртността.”

1) Сърдечно-съдови заболявания

Омега-3 мазнините помагат на сърдечно-съдовата система, тъй като имат противовъзпалителни свойства, понижават кръвното налягане и регулират работата на сърцето. Те също могат да бъдат полезни за лечение на сърдечната недостатъчност и аритмията. Лигнаните в лененото семе намаляват натрупването на атеросклеротична плака с 75%.

Редовната консумация на ленено семе спомага за намаляване на холестерола. Едно проучване с участието на жени в менопауза, показва значително понижаване на нивата на лошия холестерол след жените, които ежедневно консумират четири супени лъжици ленено семе.

2) Диабет

Редовният прием на ленено семе спомага за подобряване нивата на кръвната захар.

Вижте още: Убийте причинителите на рак с помощта на тези 6 продукта!

3) Възпаление

Омега-3 мастните киселини в лененото също спомагат за намаляване на възпалението, свързано с астма и болестта на Паркинсон.

4) Симптомите при менопауза

Според проучване жените в период на менопауза през 2007 г., които използвали по две супени лъжици ленено семе два пъти на ден, намалили интензивността и честотата на горещите вълни. Жените почувствали разликата от приема до една или най-много до две седмици.

Препоръчително е да използвате по 1-2 супени лъжици ленено семе дневно.