НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Правилното възпитание на децата според съвременните психолози

Правилното възпитание на децата според съвременните психолози

0
Правилното възпитание на децата според съвременните психолози
Правилното възпитание на децата според съвременните психолози

Често родителите дават заповеди на децата си какво могат да правят и какво не, и пренебрегват в този случай най-важното. А най-важното в образователния процес е положителният личен пример.

Моралното възпитание на децата

Психолозите съветват да започнете от себе си. В крайна сметка, при добрите родители растат добри деца.

9 “не”, които ще ви направят по-добри бащи и майки

1) Не се отказвайте от удоволствията

Децата усещат настроението на родителите си и разбират какво имат предвид, без думи, и веднага поемат тяхното състояние. Ето защо, при нервни родители растат нервни деца, а при по-балансираните – спокойни. Бъдете в добро настроение.

Спете достатъчно, дори за сметка на някои домашни въпроси. Ако роднините ви предлагат да ви помогнат, го приемете с цел да направите живота си по-лесен. Опитайте се да отделите време за кино, концерти, изложби, за да промените ситуацията и да придобиете нови преживявания.

Намерете време да правите нещата, които обичате. Не се осланяйте на рутината, знайте как да се радвате на живота при всички обстоятелства и по този пример учете децата си. Те ще се радват да видят родителите си щастливи.

2) Не променяйте решенията си

Бъдете твърди и последователни в своите решения. Когато давате дума на дете, не забравяйте да я спазите. Същото важи и за забраната: ако забраните нещо веднъж, то е веднъж завинаги. Ако вашите думи не се разминават с действията ви, вие ще спечелите уважението на детето си.

3) Не използвайте насилие

Когато вдигнете ръката си към детето, вие го учите да решава конфликтите със сила. Няма значение дали сте му ударили един “невинен” шамар. Детето ще запомни завинаги, че този, който е по-възрастен, по-висок, по-силен, той е прав. Но в действителност не е така.

4) Не заблуждавайте

Ако трябва да отидете с детето си в болницата и да го ваксинирате, кажете му за това честно и директно: “Ще ти направят инжекция, може да е малко неприятно, но не се притеснявай, ние постоянно ще сме до теб.” Ако сте забравили или не сте успели да се съобразите с искането на детето, просто се извинете. Няма нужда да измисляте несъществуващи извинения. Детето чувства фалшивото поведение.

5) Не изнудвайте

Фрази като: “Ако ти престанеш да се инатиш, аз ще ти купя сладолед” или “Ако не подредиш играчките си, цяла седмица няма да гледаш анимационни филми” – това е манипулация, изнудване, дресировка и няма нищо общо със стимулацията. Трябва да сте мъдри и търпеливи, да намерите време, подходящите думи, и да предизвикате в детето напълно мотивирано желание да направи нещо.

6) Не забранявайте

Преди да забраните нещо, помислете за това, дали е необходимо? Трябва да имате минимален набор от забрани, иначе детето просто няма да ги възприеме.

Газова печка, контакти, ходене без придружител – това са неща, с които децата трябва да се съобразяват до определена възраст. Всичко останало или го скривате, или го позволявате. Ако детето ви е в състояние да стигне до вашия грим или скъпи джаджи, това не е по негова вина. Да го обвинявате за това, няма никакъв смисъл.

7) Не давайте лош пример

Глупаво е да говорите на детето си за опасностите от тютюнопушенето, пушейки поредната цигара. Обяснението: “Аз мога, защото съм голям” – няма да мине.

8) Не се страхувайте да признаете грешките си

Възрастните също грешат. Но достойните хора са тези, които говорят открито за неправилните си действия. Това е първата стъпка към поправянето. Ако в пристъп на гняв крещите на детето си, и вече спокойно, осъзнавате, че сте сгрешили, не се страхувайте да го признаете.

Вие, като родител, не губите авторитет, а напротив, заслужавате уважение. Детето ви ще види, че вие сте жив човек, който умее да отстъпва. Неговите собствени грешки ще станат причина за самоусъвършенстване, а не за самообвинения.

9) Не се страхувайте да поглезите детето си

Детство – това е времето, което трябва да се помни завинаги. Ако още веднъж целунете детето си, прегърнете го или му направите подарък, това няма да е излишно.

Вижте още: 12 открития, които прави всеки мъж, ставайки баща за първи път

Имате ли ясна линия на поведение, която се използва в съвременните методи за отглеждане на деца, и придържате ли се към правилата, изложени по-горе? Ако е така, тогава във всички други моменти можете да поглезите детето си.

Обичайте себе си и обичайте децата си. Говорете с тях, подкрепяйте ги и когато трябва, им дайте лично пространство. И най-важното, развивайте с другия родител цялостна образователна стратегия. Програмата за възпитанието на детето трябва да бъде съгласувана така, че да не попадате в ситуация, в която бащата е забранил, а майката –  позволила. Ролята на лошото и доброто ченге тук е неуместна. Действайте заедно.

Споделете тези полезни съвети с приятелите си.