НАЧАЛО ЗДРАВЕ Една чаша сок от целина ще ви помогне да бъдете здрави!

Една чаша сок от целина ще ви помогне да бъдете здрави!

1
Една чаша сок от целина ще ви помогне да бъдете здрави!
Една чаша сок от целина ще ви помогне да бъдете здрави!

Хрупкав стрък целина често се добавя към различни супи или салати, за да се увеличи съдържанието на хранителни вещества. Нейният солен вкус се съчетава добре с някои сладки плодове при приготвянето на вкусни и питателни напитки.

Хранителните вещества в целината:

Листата целина са известни с високото съдържание на витамин А, а стъблата са добър източник на много витамини и минерали, включително витамини В1, В2, В6 и С, магнезий, калий, калций, желязо, фосфор и натрий.

Добре е да знаете, че природният органичен натрий (сол) в целината е безопасен за консумация. Дори хората, които са чувствителни към сол, могат да консумират натрия в целината, за разлика от готварската сол (йодиран натрий), която е вредна за всеки, който страда от високо кръвно налягане.

Друго важно предимство на целината е, че повечето от нейните хранителни вещества се запазват по време на готвене.

Използването на сок от целина за здраве

Сокът от целина винаги е бил свързан с много здравословни свойства, като например:

Киселинност – разнообразието от минерали, открити в сока от целина позволява ефективно да се балансира нивото на рН в кръвта на организма, като по този начин се неутрализира киселинността.

Спортисти – този вълшебен сок е идеалното питие след тренировка, тъй като замества изгубените електролити и изпълва тялото с минерали.

Кръвно налягане – трудно е да се повярва, но органичното съдържание на натрий в целината, всъщност понижава кръвното налягане, а не го увеличава. Съединението в целината, наречено фталид, помага мускулите около артериите да се отпуснат, което разширява кръвоносните съдове и позволява на кръвта да тече правилно по цялото тяло. За най-добри резултати, трябва да пиете сок от целина в продължение на 7 дни, след което да спрете в продължение на 20 дни и да започнете отново.

Холестерол – Многобройните проучвания през последните години показват, че редовната ѝ  консумация  може значително да намали лошия холестерол.

Запек – естествения слабителен ефект на целината може да помогне за облекчаване на запек.

Охлаждане – препоръчва се дневно да пиете най-малко една чаша сок от целина за нормализиране на телесната температура през горещите летни дни.

Намаляване на теглото – редовната консумация на сок от целина помага за намаляване на апетита към сладки и високо калорични храни, което може да бъде много полезно за всеки, който се опитва да отслабне.

Нервна система – всички минерали в сока имат успокояващ ефект върху нервната система, което го прави прекрасна напитка за хора, които имат проблеми със съня.

Възпаление – полиацетилена в целината може да помогне за намаляване на възпалението при хора с ревматоиден артрит, остеоартрит, подагра, бронхит и астма.

Бъбречната функция – целината допринася за по-здравата и нормална бъбречна функция, помагайки ви да премахнете токсините от тялото. Докато елиминира токсините, в същото време целината предотвратява образуването на камъни в бъбреците.

Рак – целината съдържа противоракови съединения, като ацетилен, които са в състояние да спрат растежа на раковите клетки. Освен това, растението е богато на фенолни киселини, които блокират веществата, стимулиращи растежа на туморните клетки.

Съвети за консумация

Силно ви препоръчваме да изберете зелена целина, поради по-високото съдържание на хранителни вещества в нея. За да я съхраните в хладилника, поставете целината в запечатан съд или полиетиленова торбичка.

Вижте още: Излекувайте щитовидната жлеза с тази вкусна напитка!

Не забравяйте, че не можете да я оставите на стайна температура за твърде дълго, тъй като увяхва бързо. Когато целината увехне, налейте малко вода и я сложете в хладилника за няколко часа. Тя ще възстанови своята свежест.

Внимание:

Целината има свой собствен “пестицид”, наречен псорален, който я предпазва от гъбички. Въпреки това, този защитен слой може да предизвика проблеми при някои хора.

Ако получите кожни проблеми скоро след хранене с целина, това означава, че имате чувствителност към псорален.