НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Защо католиците и православните се кръстят по различен начин?

Защо католиците и православните се кръстят по различен начин?

0
Защо католиците и православните се кръстят по различен начин?
Защо католиците и православните се кръстят по различен начин?

И така: защо православните хора все пак се кръстят от дясно на ляво, а католиците отляво надясно?

Католиците до 1570 г. са можели да се кръстят от дясно на ляво и отляво надясно. Но тогава папа Пий V настоял да направи промяна и да бъде позволено кръстенето от ляво на дясно и нищо друго.

“Който иска да бъде благословен… прави кръст от челото до гърдите и от лявото рамо до дясното”, казал великият Божий пратеник.

Факт е, че когато ръцете се кръстосат по този начин, кръстът, който се образува, според християнската символика идва от човек, който се обръща към Бога. И когато движите ръката си от дясно на ляво – човек бива благословен от Бог.

Забележете, че както православните, така и католическите свещеници се кръстят от ляво на дясно. Това е един вид благословен жест.

Вижте още: Уникалните свойства на тамяна! Най-новите изследвания поразиха лекарите!

Освен това интересното е, че движението на ръката от ляво на дясно означава преход от греха към спасението, тъй като лявата страна в християнството е свързана със силата на дявола, а дясната страна с божественото. Символът на кръста от дясно на ляво, който ръката образува, се тълкува като победа на божественото над дяволското.