НАЧАЛО ЗДРАВЕ Яжте повече червен лук: прочетете и разберете защо!

Яжте повече червен лук: прочетете и разберете защо!

Яжте повече червен лук: прочетете и разберете защо!
Яжте повече червен лук: прочетете и разберете защо!

Лук – или го харесвате, или не. Има много видове лук – сладък, испански, жълт, бял, червен. Той е една от най-здравословните храни, които можете да консумирате.

Защо точно лук?

Лукът е богат на витамин С, много съединения, флавоноиди и други фитохимикали, които осигуряват много лечебни свойства. Някои дори казват, че ако ядете лук всеки ден, няма да се налага да посещавате лекар.

Лукът е много богат на полифеноли, които играят важна роля в предотвратяването на заболявания като рак, диабет, както и различни невродегенеративни и сърдечно-съдови заболявания.

Всъщност лукът съдържа повече полифеноли, отколкото чесъна или празия лук. Тези полифеноли играят огромна роля за увеличаване на съотношението на полезните бактерии в червата.

Силата на лука
Една от основните съставки на лука е флавоноидът кверцетин.

Проучванията показват, че кверцетинът е не само мощен антиоксидант със значителни противовъзпалителни свойства, но може и да помогне за предотвратяване и лечение на сърдечни заболявания и дори рак.

Според проучвания, проведени в Медицински център на университета в Мериленд, кверцетинът помага да се предотврати появата на алергични реакции, което прави лука идеален естествен антихистамин.

Освен това лукът се използва за:

1. Предотвратяване на рака
Според Националната асоциация, лукът се счита за хранителен антикарциноген.

2. Диабет
Проучванията показват, че екстрактът от лук може да понижи нивата на кръвната захар и да подобри нивата на холестерола.

3. Предотвратява язви
Употребата на лук може да предотврати появата на стомашни язви чрез отстраняване на свободните радикали и предотвратяване растежа на Helicobacter pylori (H-pylori).

4. Подобряване на оралното здраве
Лукът често се използва за предотвратяване на кариес и устни инфекции. Природните му антибактериални свойства ще убият микробите в устата и гърлото.

5. Имунитет
Фитохимикалите в лука защитават имунната система, премахват токсините и различни чужди тела, които могат да доведат до заболявания.

Вижте още: Онколозите твърдят: този сок лекува рака, гастрита и черния дроб!

6. Лекува кашлицата
Суровият лук, смесен с мед и кафява захар и оставен за една нощ, образува силен сироп. След 24 часа премахнете лука и ще получите силен сироп за кашлица, който ще помогне за намаляване на храчките.

7. Спира кървенето
Отрежете парче суров лук и го поставете директно под носа си – миризмата на лука ще помогне да се сгъсти кръвта. И така, кървенето ще спре.

8. Подобряване на сърдечно-съдовото здраве
Кверцетинът в лука може да помогне за отстраняването на свободните радикали, да потисне окисляването на липопротеините с ниска плътност – реакция при атеросклероза (втвърдяване на артериите) и коронарна болест на сърцето.

9. Детоксикация на тялото ви
Лукът има мощен детоксикиращ ефект върху тялото, според д-р Джеймс Дж. Слага, автор на The Revolution Detox.

Проучванията показват, че глутатионът е мощен антиоксидант, който се използва от черния дроб за целите на детоксикацията.