НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Как живеят жените в Африка? Няколко стряскащи факта!

Как живеят жените в Африка? Няколко стряскащи факта!

0
Как живеят жените в Африка? Няколко стряскащи факта!
Как живеят жените в Африка? Няколко стряскащи факта!

Напоследък чувам все повече и повече оплаквания колко са уморени жените, които по цял ден си стоят в къщи. Оплакванията са безкрайни и се оказва, че те наистина са силно уморителни! Да видим как живеят жените в Африка и да сравним отговорностите им с обикновените домакини.

Ролята на жените в живота на африканските народи е категорично подценена. Тя не е много забележима и има по-характерно задкулисен характер, отколкото бурна и преминаваща дейност пред очите на мъжете. Домът обаче е крепост за жените.

Още като дете момичето подготвя зестрата, а на осемнадесет години е вече омъжено. След брака жената действително става роб на съпруга и семейството си. Тя върши цялата домакинска работа. Често има и плач. Съпругът често бие съпругата си само защото не го е нахранила навреме или не е купила това, което той иска.

Хиляди домашни задължения – от почистване и готвене, до раждане и възпитаване на децата – всичко това отнема много дълго време. Трудоемкият процес като готвенето продължава почти цял ден. Жените получават удовлетворение от работата си, защото трябва да се справят с нея.

Жените работят на полето и отиват за вода.

За да носят дрехи, те трябва да ги ушият. И за това имат нужда от конци и тъкани, които правят на специални станове.

Вижте още: 5 неща, които можеш да научиш само от свекървата

Освен това трябва да имат време да раждат деца и да се грижат за тях.

В обществата, в които се толерира полигамията, всяка жена има собствено домакинство и съпругът й обикновено е само гост в къщата на жена си. Основното влияние на жените се определя от факта, че те раждат деца. Много народи от южната савана признават значението на тази роля, установявайки наследство по майчина линия, и женската линия става по-висша от мъжката.

Майката трябва да заплаща за образованието на децата си. Най-щедрите бащи понякога плащат само за първото дете.