НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО 9 свойства на обикновените картофи, които ще ви изненадат!

9 свойства на обикновените картофи, които ще ви изненадат!

0
9 свойства на обикновените картофи, които ще ви изненадат!
9 свойства на обикновените картофи, които ще ви изненадат!

Килограм или повече картофи се съхраняват в килера на всеки, защото този зеленчук е един от основните хранителни продукти в нашата страна. Но какво знаем за картофите, освен това че са много вкусни, когато ги изпържим или изпечем? Обикновените картофи имат най-необичайни приложения, с които днес ще ви изненадаме.

9 магически свойства на картофите, за които не бихте се сетили!

Днес, ще ви кажем как полезните свойства на картофите могат да се използват в ежедневието и не само. Да започваме!

Свойства на картофите

Отстраняване на ръжда

Ако отрежете малък картоф на две, ще получите чудесно средство против ръжда върху кухненските прибори. Картофите съдържат специална киселина, която буквално корозира ръждата. Само натрийте с половин картоф ръждивата повърхност на металния продукт и оставете настрана за половин час. С твърда гъба премахнете ръждата. Вуаля, любимите ви прибори ще са като нови!

Ако не можете да премахнете цялата ръжда от първия път, повторете тази процедура отново. Методът изобщо не е труден, а най-важното е, че е ефективен и безобиден.

Полиране на сребърни изделия

Как да възвърнете сребърния блясък без скъпи полиращи средства? Знаем отговора. С помощта на картофи! Всичко, от което се нуждаете, за да видите своето отражение в сребърните лъжички, е да сварите няколко картофа, а полученият бульон да използвате като почистващо средство.

Просто поставете среброто в бульона и оставете за 25-30 минути, след това го извадете и внимателно го разтрийте. Среброто ще блесне като ново. Между другото, в древни времена подобен метод се е използвал за почистване на сребро, когато монетите са били сребърни.

Полиране на кожени обувки

Картофите са в състояние да полират не само сребърни предмети, но също така и любимия ви чифт кожени обувки. Отрежете картофа наполовина и натрийте с него повърхността на обувката. Първо, продуктът ще избледнее, но не се страхувайте! Вземете четка или кърпа и внимателно полирайте кожата. Ще бъдете изненадани как обувките ще заблестят.

Заместител на пластмасата

Ще бъдете изненадани да видите в магазина съдове на базата на картофено нишесте. Както се оказа, това е идеалният материал за производството на биоразградими съдове за еднократна употреба. Много производители на пластмасови чинии използват картофено нишесте в индустрията, което спомага за намаляване на производствените разходи и опазване на околната среда от вредните ефекти на пластмасата.

Отстраняване на заболявания

Картофеният сок е най-добрият ви лечител, когато става въпрос за лечение на редица заболявания. Картофите могат да облекчат пептичната язва и болките в гърба, да облекчат киселините и болката при скъсване на сухожилията, това лекарство е ефективно за натъртвания и много други заболявания.

И най-важното – да си направите сок от картофи е много просто: сложете няколко картофа в сокоизстисквачката, за да получите лечебната течност. За да подобрите вкуса на сока от картофи, можете да добавите малко сок от моркови. Укрепващата напитка ви дава здраве и весело настроение!

Торбички под очите

Съвременният ритъм на живот води до постоянна умора и на досадното сутрешно подуване под очите. Този проблем притеснява милиони жени, които опитват всякакви трикове, за да се отърват от торбичките под очите. Ако имате подобен проблем, не се отчайвайте!

Вземете две парчета картоф, поставете ги на очите си и оставете за 20-25 минути. Резултатът от процедурата ще бъде скоро забележим. Редовното използване на картофите ще помогне не само да се отървете от подуването под очите, но и ще елиминирате тъмните кръгове.

Грижа за кожата

Оказва се, че картофите съдържат вещества, които ефективно се борят срещу акне, пъпки, мазен блясък, разширени пори. Удивително е как повечето козметични продукти нямат екстракт от картофи, защото това е истинска находка.

Използването на сурови картофи за красота на кожата е наистина безценно. Има много начини да използвате картофите в грижата за кожата, но ние подбрахме най-ефективните.

Първи метод: избършете проблемните зони с половинка картоф, след 2 минути изплакнете лицето си с вода и подсушете със салфетка.

Втори метод: опитайте се да приготвите картофена маска за лицето. Раздробете картофите с помощта на блендер и поставете получената каша на лицето си като маска. Измийте маската след 10-15 минути. Кожата ще бъде сияеща, гладка и чиста.

Цветни снимки

Когато снимките бяха нещо обичайно, както сега, снимайки със смартфон, картофеното нишесте беше много полезно. Фотографите използват микроскопични гранули от нишесте, оцветяват ги с многоцветна боя и получават като резултат светлинни филтри, за да създават желаните от тях снимки. Този процес се нарича автохром.

Вижте още: Откриха нов метод за кражба! Ето как да бъдете в безопасност! 

Естествена батерия

Всеки си спомня удивителния училищен експеримент, когато с помощта на обикновени картофи беше възможно да се запалят няколко крушки. Способността на картофите да разпределят енергия прави възможно сравняването им с естествена батерия. Разбира се, с помощта на картофите няма да е възможно да стартирате двигателя на колата, но да проведете няколко експеримента с деца, определено си заслужава!

Споделете тази забавна статия с приятелите си и ни кажете необичайните и полезни начини за използването на картофи, които познавате!