НАЧАЛО ЗДРАВЕ Какво се случва с тялото, ако седите по 12 часа на ден?

Какво се случва с тялото, ако седите по 12 часа на ден?

0
Какво се случва с тялото, ако седите по 12 часа на ден?
Какво се случва с тялото, ако седите по 12 часа на ден?

Редовните часове в седнало положение се отразяват негативно на тялото ни. Разберете повече за това в статията!

Всеки човек, отработил ежедневните 8-10 часа, иска само едно – да легне на дивана, да си отвори бутилка с бира или вода и да се отпусне.

Парадоксът е, че на работа много от нас седят неподвижно, преглеждайки документи или гледайки в екрана, а когато се приберем вкъщи, започваме да седим отново. Оказва се, че сме в седнало положение повече от 12 часа – много повече, отколкото тялото ни има нужда.

Какво се случва с организма, ако седите по 12 часа на ден

Ще кажете: “Човекът е създаден, за да седне – така сме устроени”. Но това не е вярно. Еволюцията не е очаквала, че ще прекарваме по-голямата част от времето си на един стол. Дори не е мислела, че ще има такъв предмет като стол. Тя ни е направила да бъдем част от природата, където трябва да сме в постоянно движение, за да оцелеем.

Следователно, няма нищо странно в това, че здравето ни се смазва с всеки час, прекаран в седнало положение.

Смятате, че преувеличаваме? Не, не е така. Всяко статично положение в крайна сметка води до болезнени усещания, защото тялото не може да бъде в покой за дълго време. Седенето води до костна и мускулна дистрофия, сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет и като цяло до обща болезненост.

Ако не сте убедени в нашите думи, тогава ще започнем да говорим с факти.

Проблеми с кръвообращението

Тялото ни е създадено, за да се движи, а не да седи.

Анатомичната структура на този факт напълно го доказва. В нашето тяло има голям брой стави, скелетни мускули. Нашият вид е в състояние да се изправи, има еластична кожа и много други неща, които ни позволяват да се движим, колкото е възможно по-свободно.

Спомняте ли си моментите, когато в краката си изпитвате неприятно чувство на парене или конвулсии? Това е следствие от факта, че кръвта ви се е натрупала във вените заради заседналия начин на живот. Наистина това трябва да ви говори, че предстои нещо лошо? Е, да речем – инсулт.

Изтощение на мускулите

Кои са най-отпуснатите части на тялото по време на седенето? Хълбоците и краката, разбира се. Те не правят нищо.

За щастие, можете да сведете до минимум вредата от заседяването зад бюрото си. Нуждаете се само от това понякога да ставате от фотьойла или стола, за да раздвижвате краката си. Така ще можете да предотвратите вредните последици, въпреки че, ако не искате мускулите най-накрая да атрофират, тогава е по-добре да се запишете в залата.

Предразположение към затлъстяване

Изглежда, че това е разбираемо, но това не е поради липсата на физическо натоварване, а поради специален ензим, който спира да работи ефективно, ако останете на едно място в продължение на часове. Този ензим се нарича липопротеин липаза – той се намира на стените на нашите кръвоносни съдове и е отговорен за разграждането на мазнините, които преминават през кръвта ни.

Когато седите дълго време, обработката на мазнините в съдовете става много по-бавна, което води до затлъстяване. И ние все още не сме започнали да говорим за това, че скоростта на изгаряне на калории в седнало положение е сведена до една минута, което е много по-малко от необходимото, за да престанете да имате толкова излишни килограми.

Нервни клетки

На вас може би ви изглежда, че да седите е лесно и приятно, но за нервните клетки целият процес прилича на мъчение, защото неестествената поза провокира притискане на нерви, което може да причини болка по цялото тяло.

Спазмите са неизбежни, ако седите в една поза прекалено дълго. Най-често ги усещаме в областта на раменете, гърба и врата.

Също така лишавате тялото си от всички еволюционни предимства – кръвообращението се нарушава, защото нервните клетки не получават необходимото количество енергия, от което се нуждаят.

Проблеми с гръбначния стълб

Те са огромни, защото никой от нас не умее да седи правилно. Най-често ние накланяме гърба си назад и накланяме раменете си напред. Оказва се, че се получава неестествена извивка на гръбначния стълб, която води до износване на междупрешленните дискове, дегенерация на гръбначните връзки и стави, както и постоянен стрес на мускулите, които поддържат гръбнака в наклонено състояние.

И това е само част от проблема, защото, когато седите неправилно зад бюрото си (което винаги правите), тогава обемът на гръдния кош намалява с течение на времето, което автоматично ограничава количеството кислород, който влиза в кръвта. В резултат на това се чувствате слаби, става по-трудно дишането и мозъкът започва да работи по-лошо, защото кислородът е станал по-малко. И да, всичко е заради неправилната стойка.

В допълнение, поради това рискът от развитие на хронични заболявания в долната част на гърба е висок. Прешлените се притискат силно един към друг и започват да се разпадат. Като се има предвид, че гръбнакът има маса от нервни окончания, в крайна сметка можете да получите чудовищна доза болка.

Но има и добри новини.

Ако регулирате позата си на всеки 15-30 минути, ще предотвратите изместването на лумбалните дискове и ще се почувствате много по-добре.

Това трябва да се прави няколко пъти на час. Можете просто да обиколите офиса, да направите кафе или да излезете, за да получите доза чист въздух. Ако на работното място имате строга  дисциплина, тогава можете да направите малка тренировка точно на бюрото си – това е по-добре от нищо.

Борба със собствената си природа

Вие сте животно, но не се обиждайте на това. Така се е случило, че всички живи същества са по същество животни. Във всяко от съществата има съобщение, кодирано от еволюцията, което им казва как да живеят, как да се движат, как да се държат при заплаха.

Човекът се дистанцира от това послание повече от другите, когато започва да се цивилизова, но все още е склонен към примитивни инстинкти – те са в нашата кръв.

Така че природата ни казва ясно, че ни трябва движение, а не да седим зад компютъра.

Вижте още: Компрес, който ви спасява от токсините! Това е невероятно! 

Ние сме родени да се движим

Чувствате нуждата от движение, дори ако имате проблем с наднорменото тегло и никога не сте се занимавали със спорт.

Тялото иска да се движи, за да може да избегне всяка потенциална опасност по всяко време.

Примитивният инстинкт се вписва все по-малко в безопасното пространство на съвременния свят, в който живеем, но той и до сега се явява двигателят, който ни прави по-здрави.

Болката, която се случва, когато седите, не е само поради механична повреда. Тя представлява и сигналите, които тялото ни дава, така че най-накрая да започнем да го оценяваме.

Станете, най-накрая на краката си! Движете се. Бъдете добри към тялото си и се опитайте да бъдете в седнало положение по-малко!