НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да отгледаме финикова палма от костилка?

Как да отгледаме финикова палма от костилка?

0
Как да отгледаме финикова палма от костилка?
Как да отгледаме финикова палма от костилка?

За успешното отглеждане на финикова палма от костилка, има два напълно равноправни метода.

Първи начин.

Костилките от фурми се оставят да изсъхнат за няколко дни на открито. След това се накисват в гореща вода и се държат около 24 часа, така че да набъбнат. В малък съд засипете стърготини, поставяте в тях набъбналата костилка и щедро полейте с вода. Следете стърготините винаги да бъдат влажни.

След 30 дни, когато се появят първите издънки, може да ги пресадите в друг съд с височина около 70 мм. На саксията се прави добър дренаж и се засипва със смес, състояща се от 4 части пясък, 2 части пръст, 2 части хумус и 1 част дървесна пепел. По време на тази процедура, трябва да бъдете особено внимателни с покълналата вече костилка, така че да не се откъсне – костилката осигурява допълнително подхранване.

Когато покълналата част достигне височина от 100 мм, е необходимо внимателно да се постави младата палма в саксия с по-голям обем. Предвид факта, че палмата е чувствителна към пресаждане, най-добрият вариант е просто да се премести заедно с почвата в новия съд, а останалото пространство да се запълни с почва, подобна на тази, използвана при засаждането.

Първите пет години пресаждането се провежда ежегодно, след това на всеки 3 години. При това, всеки път трябва леко да увеличавате количеството почва. На 15-годишна възраст честотата на пресаждане се намалява на един път на 6 години. Саксиите не трябва да са широки, а високи, защото палмата има дълга коренова система. Светлината трябва да бъде разсеяна, а в процеса на растеж е необходимо растението да се завърта малко по малко, така че най-младото листо да е насочено към стаята.

Поливането се извършва с вода на стайна температура. Честотата на напояване се увеличава по време на горещо време. Постоянно избърсвайте листата на палмата с влажен парцал и допълнително я навлажнявайте с пулверизатор. Включването на специален подхранващ тор (готов за употреба в магазините) се извършва на всеки 2 седмици, през периода на повишена растителност – през лятото и през пролетта честотата нараства до 1 път седмично.

Температурата за предпочитане е следната: през зимата от 8 до 15 градуса, а през лятото – до 20 градуса. Стаята трябва да се проветрява, но в никакъв случай финиковата палма не бива да е на течение. При лятното “изнасяне” на палмовите дръвчета на балкона или в градината, избягвайте открити ветровити места. Незабавно отстранявайте сухите листа.

Вижте още: Почистване на дома – брилянтни съвети за всеки, обичащ чистотата! 

Втори начин.

Методът е подобен на първия почти във всичко, с изключение на няколко функции. Първо, преди засаждането, твърдата черупка на костилката се реже в средата. Това е необходимо за по-бързото поникване на кълновете през много твърдата костна обвивка. И на второ място, след поставянето на срязаната костилка в саксията, повърхността можете да покриете с фолио, за да създадете микроклимат. Под фолиото почвата трябва да се поддържа влажна. Кълновете се появяват след 30 до 45 дни и по-нататъшните операции са напълно идентични с първия метод.