НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Отгледайте портокалово дърво у дома! Няколко ценни съвета!

Отгледайте портокалово дърво у дома! Няколко ценни съвета!

0
Отгледайте портокалово дърво у дома! Няколко ценни съвета!
Отгледайте портокалово дърво у дома! Няколко ценни съвета!

Днес, ще ви представим няколко ценни съвета за това как да отгледате портокалово дърво в апартамент.

Колко често ядете портокали? Разбира се, ние не живеем в тропическа страна и не можем да купуваме тези плодове евтино или да излезем в градината и да си откъснем плодовете направо от дървото. Но пък защо не? В края на краищата, костилките, които винаги изхвърляме, могат да бъдат поставени в благоприятна среда и да отгледаме портокалово дърво точно в апартамента си. Знаем със сигурност, че това не е мит, а реалност.

Вероятно вие повече от веднъж сте чували, че портокаловото дърво е много непретенциозно: хвърляте семката в земята и сте готови за събиране на плодовете. Не вярвайте на онези, които го казват. Всъщност технологията отнема повече енергия и много повече време. И все пак е възможно. Ето защо това растение в дома ви в никакъв случай няма да бъде екзотична новост.

Време е да си направите сами портокалово дърво!

Технология на растежа

Не изхвърляйте семките, когато ядете портокали. Не всички ще покълнат. Трябва да изберете само големите и плътни костилки, защото малките и сухи семки няма да покълнат.

Използвайте малък пластмасов съд. Намокрете марля с вода и я поставете на дъното на съда. На върха на марлята поставете семките. Опаковайте съда с пластмасова торба, за да създадете парников ефект. Не затваряйте плътно, така че малко количество въздух да влиза в контейнера.

Поставете съда върху перваза на прозореца. За да се получи всичко, трябва да осигурите достатъчно светлина и топлина. Ще отнеме няколко месеца. През това време семките трябва да останат влажни.

Ако вече сте забелязали първите признаци на растеж, пригответе саксия за цветя. Не забравяйте да я напълните с дренаж и пръст. Полейте основата с вода. В зависимост от броя покълнали семки, направете дупки с дълбочина от 1 до 1,5 см. Поставете семките и ги полейте с малко количество вода. Покрийте с пръст.

Трябва да подготвите няколко саксии – всяка следваща да бъде по-голяма от предишната. Докато растението расте (на всеки 3 см), трябва да сменяте саксията с по-голяма. Ако разсадът е повече от един, използвайте отделен съд за всеки. След това короната ще се оформи равномерно.

Когато се появят първите листа, не забравяйте да отрежете върха на дървото. Това се прави, за да може цитрусовите дървета да не се простират нагоре, а да започнат да развиват странични издънки. Важно е дървото да се пръска с топла вода.

Подрязването помага да се стимулира цъфтежа. Пълноцветното дърво ще се развие напълно до 2 или 3 години.

Условия за отглеждане

Въпреки че дървото обича лъчите на слънцето, е по-добре, те да бъдат косвени. В противен случай нежните листа ще получат изгаряния. Поставете дървото на прозореца на северната или западната страна на дома си.

Трябва да поливате дървото изобилно и редовно. Следете влагата да не застоява, в противен случай корените ще започнат да гният. Не забравяйте да пръскате растението. Водата винаги трябва да е само със стайна температура.

Веднъж на 10 дни растението трябва да се завърта с 10 градуса. Ако сезонът е топъл, го извадете на чист въздух, но го поставете на сенчесто място.

Вижте още: Твърдото краве масло ще омекне за секунди с този трик! 

Подхранването на портокаловото дърво е необходимо да се прави на всеки 7-10 дни в периода на активна растителност. След поливане, добавете тор за цитрусови плодове под дървото. За да запазите листата ярки и здрави, използвайте торове с добавки като железен сулфат и калиев перманганат.

Що се отнася до плодовете на отглежданото портокалово дърво, те ще се различават от плодовете от магазина по размер и вкус: няма да са толкова големи и сладки. Но дори и да е така, това не означава, че идеята трябва да бъде изоставена. Стройното дърво и лъскави листа ще се превърнат в украшение на всеки интериор.

Така че, следващия път, когато ядете портокал, не изхвърляйте семките, а веднага ги сложете в съд и изчакайте да израснат. Споделете с приятелите си и нека във всеки дом да има красиво цитрусово дърво.