НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Тамянът и неговата древна сила! Преоткрийте своя вътрешен мир!

Тамянът и неговата древна сила! Преоткрийте своя вътрешен мир!

0
Тамянът и неговата древна сила! Преоткрийте своя вътрешен мир!
Тамянът и неговата древна сила! Преоткрийте своя вътрешен мир!

Тамянът е известен още от древността и днес ще ви запознаем по-подробно с предимствата на този аромат.

тамян

 1. Успокояващ ефект

За да изследва неговия ефект върху мозъка, екип от изследователи използвал смола от Босвелия (Индийски тамян) върху мишки. Доказано, че тамянът засяга пряко областта в мозъка, която отговаря за емоциите.

Маслото от тамян засяга протеина в мозъка, наречен TRPV3. Въпреки че вече е известно, че този протеин влияе върху способността на кожата ни да усеща топлината, се оказва че може да засяга емоциите и мислите ни.

Имайки контакт с тамян, човек се отпуска, порадени неговото антидепресивно и противотревожно действие. Когато умът се отпусне и е в състояние на покой, е по-лесно да се наслаждава – без напрежение и стрес.

 1. Баланс на ума и душата

 Да имаш спокоен ум е необходимо за повечето духовни практики, така че не е изненадващо, че тамянът се използва в много различни ритуали по света. Всъщност дори домашната медитация може да се възползва от успокояващите ефекти на тази прекрасна съставка.

Представете си, че медитирате със спокоен ум и може спокойно и ясно да анализирате всички отминали ситуации.

 1. В древността

В древността смолата на Босвелия се е смятала за ценен дар в Близкия изток. Тя е донесена от региона на Южна Сахара и се е ползвала за почитане на боговете – да служи като знак за удовлетворение и да бъде ползвана като дар за царя.

Вижте още:  Възрастта определено прави жените по-красиви! Вижте защо!

Тамянът постепенно възвръща своята роля на лечител в нашето съвремие, особено за тези, които страдат от депресия или безпокойство. Според Националния институт по здравеопазване,  депресията е основна причина за увреждане на хората на възраст между 15 и 44 години. Смята се, че около 15 милиона американци са засегнати от депресия.

Почти 3 милиона американци страдат от тежка депресия и 40 милиона души се борят с някаква форма на безпокойство. Много често тези състояния се смесват и действат едновременно. Независимо от това с какво се борите, възвръщането към състояние на спокойствие и мир, е от решаващо значение.

Въпреки че съществуват множество лечения на депресия и тревожност, много медикаменти , предлагани на пазара, предизвикват широк спектър от странични ефекти. Сред тях са:

 • мъжка импотентност
 • гадене
 • повишен апетит и повишаване на теглото
 • запек
 • умора и сънливост
 • безсъние
 • сухота в устата
 • замъглено зрение
 1. Използване на тамян с цел изцеление на ума

Имайки предвид, че нашето усещане за миризма е свързано с лимбичната система, ароматерапията наистина помага да събудите, успокоите и балансирате емоциите си. Когато става въпрос за тамян, експертите препоръчват да се използва дифузьор, който да разнесе успокояващ аромат във въздуха.

Ако приемате психоактивни лекарства, консултирайте се с Вашия лекар за добавяне на тамян към рецептата ви.