НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Чугунения тиган и 8 начина за поддържане на чистотата му!

Чугунения тиган и 8 начина за поддържане на чистотата му!

0
Чугунения тиган и 8 начина за поддържане на чистотата му!
Чугунения тиган и 8 начина за поддържане на чистотата му!

Чугунения тиган е един най-благонадеждните съдове за една домакиня. Смятам, че е най-удобен за пържене. Равномерно разпределя топлината, продуктите не загарят и не се страхуваш от драскотини (за разлика, например, от Тефлон). Преди много години нашите майки и баби са използвали главно чугунени съдове – тежки, изискващи определи грижи, но изключително надеждни и издръжливи.

Разбира се, съвременните жени отдавна са свикнали да използват съдове, изработени от алуминий или неръждаема стомана.

Тези, които случайно са намерили стар чугунен тиган, не бива да го изхвърлят! (Дори и да нагрява страшно много). Той има свойството да изпарява вещества, които увеличават риска от развитие на рак.

Как да почистите загорялото на чугунения тиган в домашни условия?

  • Перилен препарат, калцинирана сода, шише канцеларско лепило;
  • Огън;
  • Оцетна киселина;
  • Телена четка;
  • Кока-кола;
  • Пясък;
  • Лампа за запояване;
  • Домашен сапун;

Вариант  N1

В съд, в който може да положите вашия чугунен тиган, трябва да излеете вода. Добавете половин чаша перилен препарат и около същото количество калцинирана сода. Също така в този разтвор трябва да изстискате едно шише канцеларско лепило. Всичко това заедно с чугунения тиган се поставят на огъня, като се остави да ври в продължение на два часа. През това време, въглеродните отлагания постепенно ще паднат от съда. Ще се наложи и вие допълнително да помогнете, за да паднат напълно. Вземете четка и почистете тигана. Ако след първия път мръсотията не изчезне, повторите процедурата няколко пъти подред.

Вариант N2

Старият тиган може да бъде почистен без да се харчат много пари, даже без да се харчат никакви пари. Но тези, които решат да изпробват този метод, могат да се нарекат истински любители на екстремните спортове. Главното условие за почистване на такъв тиган е наличието на открит огън. Съдовете трябва да стоят в огъня за дълъг период от време. Разбира се, този вариант е изключен за хора, живеещи в апартамент и които нямат двор, в който да запалят огън. Затова те трябва да изберат друг начин – да мият, разтворят препарати, да излъскат и изстържат, но да се придържат към правилата за безопасност.

Вариант N3

За да почистите наслоилата се мръсотия, ще трябва да използвате оцетна киселина вместо вода. Ще е необходимо голямо количество, но резултатите от почистването ще задоволят очите на всяка добра домакиня. Не забравяйте, че след третирането на съдовете, те ще трябва да се измият обилно с подходящите препарати и да се изплакнат с топла вода.

Вариант N4

Това е “мързеливия” начин за отстраняване на голяма мръсотия и загоряло. Перфектно за домакини, които не обичат да мият. Използването на този метод може да остави драскотини върху тигана, но ще се отървете от черните сажди. Освен това, няма да изисква големи усилия от вас, за да постигнете добър резултат. Достатъчно е да купите от  магазина телена четка. Внимателно търкайте тигана и ще видите как черният слой изчезва пред очите ви.

Вижте още: Мокра кърпа на прозореца? Този съвет е безценен!

Вариант N5

Налейте в голям съд кока-кола, поставете тигана и оставете за един ден. Всичко, което е излишно и мръсно, ще падне при изплакването.

Вариант N6

Това е най-лесният начин. За да се премахне мръсния, черен слой от тигана, е необходимо да се изсипе обикновен пясък в чугунения тиган. Сложете на бавен огън до три часа. Не е нужно да търкате нищо. Недостатъкът на този метод е неприятната миризма от нагрятия пясък.

Вариант N7

Тази опция дава възможност на мъжката половина да помогне. Необходимо е да вземете лампата за запояване и да нагреете директно тигана. Мръсотията ще падне до 10 минути. Не забравяйте правилата за безопасност и правете почистването наоткрито.

Вариант N8

За да почистите чугунения тиган, ще е нужно да начупите половин домашен сапун и да излеете топла вода. Загрейте сместа за около половин час. След третирането любимият ви съд ще свети от чистота.

Предотвратяване появата на загорели следи върху чугунените тигани:

За да не се налага често да правите основно почистване на любимите си съдове, ще трябва да ги подготвяте за употреба. Това става чрез каляване на съдовете. Този метод гарантира вашето спокойствие, че няма да има поява на загорял слой.

Каляването се случва по следния начин: на дъното на новите съдове изсипваме сол. Нагорещяваме ги. Когато солта стане кафява, тиганът може да бъде махнат от котлона. След като солта леко се охлади, трябва да почистите съдовете. Намажете тавата с олио и сложете във фурната за известно време. Тези прости действия няма да позволят храната да загаря на дъното. По този начин си осигурихте един „бабин” метод за създаване на незалепващо покритие.

Всяко от тези действия е лесно да се изпълни у дома. За да се предотврати натрупването на дебел слой мръсотия, сажди с примеси на мазнини и храни в тигана, винаги трябва да се полагат грижи. Ако редовно прилагате правилна грижа за чугунения си тиган, тогава ще бъде лесно да се маха мръсотията.

Сега знаете няколко начина как да почистите чугунен тиган у дома.