НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Теменужките са любимите ви цветя? Вижте 6 тайни за поддръжката им!

Теменужките са любимите ви цветя? Вижте 6 тайни за поддръжката им!

0
Теменужките са любимите ви цветя? Вижте 6 тайни за поддръжката им!
Теменужките са любимите ви цветя? Вижте 6 тайни за поддръжката им!

Теменужките са едни от любимите ми цветя. Затова бих искала да споделя моя опит в грижата си за тези невероятни цветя , както и да ви кажа какво е необходимо, за да пораснат приятни и красиви за окото.

Преди много години, когато се влюбих в тези цветя, не знаех въобще как да се грижа за тях. Продавачът в магазина, от когото си ги купих, не можа да ми даде добри насоки. И след време виолетките умряха. Сега вече знам как да полагам грижи за тях.

Тайна 1:

Най-важното за успешното отглеждане на теменужки е правилно подбраната почва.  Въобще не знаех за това и бях пробвала сама да си направя комбинация от почви. В края на краищата се убедих, че е най-добре да се ползва специална почва, приготвена за теменужки. Скъпа ли е? Не толкова. Но моите теменужки получиха онова, което им е необходимо, за да растат. Тъй като те обичат лека, въздушна почва, в тази, която аз им поръчвам добавям агро-вермикулит, който снабдява почвата с лекота. Поддържа температурата и влажността. Съотношението между почва и вермикулита е 50:50.

Тайна 2

 Следващото важно неща за успешно отглеждането на теменужки е саксията. Не е необходимо да е твърде голяма. Напротив, трябва да е по-малка, така че теменужките да изглеждат подредени на гъсто. Ако вземете по-голяма саксия, цветята ви ще станат сухи, с твърде много листа, които ще направят кореновата им система дебела и голяма. И ще се наложи да чакате доста дълго, за да ги видите разцъфнали.

Тайна 3

 Трябва да имате дупки на дъното на саксията. Трябва да са доста и по-големи, тъй като цветята не трябва да задържат много влага. Разбира се, ще трябва да използвате по-едра глина за дупките долу.

Тайна 4

 Сега следва най-важната стъпка! За успешно отглеждане на теменужките, ще се нуждаете от… найлонови чаропогащници! И възможно най-плътните такива – поне 70 дена. Защо? Сега ще ви разкрия. Отрежете долния край на чорапогащника.  Премерете с отрязъка височината на саксията, като към тази височина добавете още половин саксия. Тоест от чорапогащника трябва да се отреже 1 и половина височина на саксията. Режем парчето и то плътно по височината на ширината 5-7см. Трябва да се получи найлоново въженце. Обтегнете го и то само ще се завърти на рулце. С помощта на запалка обгорете двата края. Найлоновото въже промушвате в дренажния отвор и затягате краищата му на противоположната страна на горния край на саксията.

Сега, задържайки с пръсти края на въженцето, посипваме на дъното керамзит (едра глина), а след това поставяте приготвената почва. Внимателно посадете теменужката в новия дом. Горният край на въженцето може да се прикрие в почвата.

Тайна 5

Не можете да поливате теменужките  отгоре, защото лесно могат да изгният. Ето защо направихме найлоново въже – той ще насочва водата. Саксиите с теменужки поставям в много високи чаши, в които слагам вода, а въжето доставя необходимото количество влага директно в корените.

Тайна 6

Допълнително торене на теменужките.Те, както и другите цветя, се нуждаят от торене. От опит разбрах, че най-добрият тор за теменужки е остатък от сварен чай (заварка от чай). Добавям го в почвата само през пролетта. Също така торя теменужките с торове, произведени специално за тях.

Това не са всичките ми тайни относно грижата за теменужките. В следващата си статия ще ви кажа как да се справяте с всички видове вредители, които се опитват да унищожат цветята.