НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Барджелло – обемиста италианска бродерия върху мрежа!

Барджелло – обемиста италианска бродерия върху мрежа!

0
Барджелло – обемиста италианска бродерия върху мрежа!
Барджелло – обемиста италианска бродерия върху мрежа!

Барджелло е уникална стара флорентинска техника за бродерия, която не толкова отдавна става популярна и обичана от ръкоделците. Както се казва: “Всичко ново е добре забравено старо.”

Основните ѝ характеристики са ярки цветове и обем. Тя се отличава и със специални материали: дебели нишки и голяма игла с груби уши.

Бродерия на барджелло

Ще ви покажем как изглеждат произведенията, направени с тази техника. Надяваме се да ви вдъхновят да я изучите. Пламтящи мотиви върху платно, обемни и релефни орнаменти, оригинални форми на фигури – всички онези неща, които привличат и очароват…

Възглавницата и шалтето могат да се трансформират, ако са украсени с барджелло бродерия.

За създаването на чанти, рогозки, килими занаятчиите бродират върху пластмасова мрежа (платно).

Плюсът на бродирането върху мрежа е възможността за използването на различни видове конец: вълнен за плетене, дебела обемна прежда, копринени конци.

На първо място се бродира големият основен модел, който след това се запълва с нишки в различен цвят.

Барджелло е лесна бродерия, която въпреки че е създадена от насипни материали, може да изглежда много нежна и изискана. Като тази красива чанта! Техниката е лесна за научаване, основният ѝ елемент са правите вертикални шевове.

Мрежата може да бъде изработена от различни материали: метал, пластмаса и плат. Изборът зависи от това какво трябва да се получи като резултат накрая.

Вижте още: Какво да направите с естествените камъни у дома?

Оказва се, че мини-бродерията и тук намира приложение. Окото се радва на пълноценни изделия, които се получават в резултат на майстворството. Малка поставка за чаша, бродирана салфетка, покривка… За всеки вкус!

Връзки, прежди, панделки – всичко може да се използва по време на бродирането. Основното приложение на техниката барджелло е създаването на цветни пана и различни декоративни интериорни аксесоари.