НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Правилата на етикета, за които дори не подозирате!

Правилата на етикета, за които дори не подозирате!

Правилата на етикета, за които дори не подозирате!
Правилата на етикета, за които дори не подозирате!

Правилата, както е известно, са създадени, за да се нарушават. Има обаче някои, които трябва да бъдат спазвани. Например, правилата на етикета. Ето десет добри правила за добрия тон, които може да сте пропуснали.

Кашляйте с лявата ръка

Малко известни правила на етикета, за които мнозина дори не подозират

Дясната ръка се счита за социална, а лявата – за лична. С дясната ръка обикновено жестикулираме, ръкуваме се с други хора, даваме въздушни целувки. Следователно, когато кашляме, ако прикрием устата си с дясната си ръка, е нарушение на правилата. Използвайте само лявата си ръка – тази, която също трябва да използвате при кихане, например.

Никакви шапки и торбички

Страшният сън на всеки етичен маниак (има такива): жена влиза в стаята, сяда без да си свали шапката и слага полиетиленовата торбичка на коленете си. В този ужасен сън три важни точки се разбиват наведнъж: никакви шапки освен на улицата, никакви пакети вместо чанти и никакви чанти по принцип в скута. Нюансът е в това, че всички тези правила лесно се нарушават в реалния живот, и то много често. Между другото, за шапките: става дума именно за шапки, които дамите носят навсякъде.

Носете чантата на дясното си рамо

Вече разбрахте, че дясната ръка е социалната и затова, за да ви бъде удобно да я протегнете за ръкостискане или целувка, трябва да я държите свободна. Поставяйте чантата на дясното си рамо или я поставете на пода. Важно е да запомните, че просто трябва да поставите чантата отдясно. Знаем, че е неудобно: поставете я отдясно, след това я вземате и я преместете отляво. Но какво да се прави, това е по етикет! Във всички случаи, спазвайки правилата, ще изглеждате по-достойни от тези, които провисват чантите на столовете си. Да, ако не знаехте и вие щяхте да направите това.

Чантата ви не трябва да е тежка

Границата между позволено и забранено понякога е тънка и незабележима. Човек, който носи жена си на ръце, предизвиква възхищение, докато мъж, който носи женска чанта, заслужава отнемане на имуществото (шега). Но, наистина, жената трябва сама да носи чантата си. Носите ли в чантата си козметика, роман и зарядно за телефона? Може би тренирате мускулите на ръцете си? Нашият съвет е да пожертвате романа.

Не слагайте нищо на масата

Сядате на масата? Забравете за съдържанието в джобовете си – всички тези ключове, портмонета, очила, ръкавици и други аксесоари. Тяхното място е навсякъде другаде, но не и на масата. Поставете до вас стол, помолете партньора ви да реши този проблем, но не “на масата”. Същото важи и за телефона – мястото му също не е там. Знаем, че това е трудно, но се опитайте поне веднъж да не използвате следващата пауза за влизане във facebook – ще почувствате, че вашият живот е изпълнен с ново съдържание. Между другото, всъщност трябва да сядате на масата от лявата страна и да ставате отдясно. Така че, повярвайте на неизвестните автори на правилата и ще избегнете сблъсъци на масата. Моментът е все още спорен, но има правило, според което никога не трябва другите да знаят причината, поради която сте отсъствали от масата. Може би това е разбираемо, но все пак – от вас се изисква да ограничите краткото “Извинете” и да напуснете масата.

Сол без черен пипер няма

Тук всичко е ясно: солта и черния пипер образуват едно цяло и те не трябва да се разделят. Помолиха ли ви да подадете солта? Не питайте, а я подайте заедно с пипера. И бъдете достатъчно любезни, за да направите това обратно на часовниковата стрелка. Защо? Репетирайте и ще разберете. Движението на дясната ръка по посока на часовниковата стрелка е по-трудно. Не искате да засипете съседа на масата с подправки?

Отляво на жената

Етикетът понякога е неудобство. Дали да се съобразите с него е ваше право. Тук например, правилото е, изисканият мъж да върви до жената само от лявата й страна. Ходенето от дясната страна е разрешено само за военнослужещи, на които може да им се наложи да отдадат на някого чест. Очевидно е, че това правило е от едно време, когато, беше пълно с военни и се ходеше на срещи в униформа. А какво да правят цивилните, освен и те да предпочетат дясната страна? А ако, в крайна сметка, на самата жена ѝ е по-удобно да вървите отляво? Има много въпроси и за да не усложнявате живота си, всеки решава това сам за себе си. Компромисен (и разумен) вариант е да попитате жената от коя страна ще й бъде по-удобно да вървите до нея. Това е достатъчно, за да запазите етикета и да постигнете удобство.

„Да отидем на ресторант“ е същото като „Плати си сметката“

Известно е, че светът се е променил, а феминистките са спечелили. Е, добре, ако е така. Но светът се е променил, а правилата на етикета са останали същите. Което не е лошо. Когато мъжът казва на жената: “Каня те на вечеря”, това независимо от повода на практика означава “аз ще платя”. Ако чуете спокойно и приятелско “Добре. Нека да отидем на ресторант”, не забравяйте, че според етикета това означава “Скъпа, ти ще си платиш сметката сама”. Възможно е мъжът да не знае какво наистина стои зад подобна формулировка. По-скоро той дори не е имал и това предвид и, разбира се, ще ви плати. Но все пак ще бъде по-добре, ако в мека форма го уточните. И като цяло, какъв е този тон: “Да вървим!”? Да, феминизмът е спечелил, но не може ли повече да уважаваме другия… в смисъл противоположния пол?

Не се извинявайте два пъти

Сергей Довлатов пише, че ако авторът иска да опише грузински акцент в текст, достатъчно е да го покаже веднъж, а след това читателят сам ще перафразира акцента на героя. Същата история е с извинението. Виновни ли сте? Поискайте прошка. Извиниха ли ви се, простиха ли ви? Ако случаят е изчерпан, темата е затворена, повторното “Прости ми, моля,” не е необходимо, дори и да се чувствате още виновни. По-важното е да не повтаряте грешката, отколкото да искате прошка  милион пъти.

Вижте още: Къща, която изглежда скучно, но отвътре е истински лукс! 

Грехове и услуги – само за вас

Най-ценното от правилата, което може би не знаете, са девет незаменими тайни, които никога не трябва да споделяте. Необходимо е да пазите в тайна следното: възраст, богатство, дом, молитва, състав на лекарства, любовни връзки, подарък, чест и позор. Звучи старомодно, поетично и много мъдро. Някои от правилата вероятно са остарели, но както се казва, са завинаги. И наистина ли възпитаният човек би споделил молитва, грехове или заслуги? Не, не би…

loading...