НАЧАЛО ЗДРАВЕ Определете нивото на холестерола в кръвта ви с тези признаци!

Определете нивото на холестерола в кръвта ви с тези признаци!

Определете нивото на холестерола в кръвта ви с тези признаци!
Определете нивото на холестерола в кръвта ви с тези признаци!

Днес всички сме чували за холестерола и неговата вреда. Най-често той се споменава, когато се говори за правилното хранене, отлаганията в съдовете и сърдечно-съдовите заболявания. Може би все още не знаете обаче някои подробности за лошия и добрия холестерол. Нека да разберем колко е опасен високият холестерол и какво да направим, за да защитим кръвоносните си съдове.

Учените считат, че високият холестерол е основният рисков фактор за развитието на атеросклероза, инфаркт и инсулт. Той е този, който отговаря за образуването на плаки в съдовете, което впоследствие води до още по-сериозни проблеми. Основната роля тук играе т.нар. “лош холестерол”, а именно високото ниво на липопротеините с ниска плътност.

Но има добри новини – можем да го контролираме. Лекарите казват, че подходящият хранителен режим може да намали холестерола с 10-15%. И така, какво трябва да направите?

Първо, трябва да разпознаете високия холестерол. Разбира се, трябва да се видите с вашия лекар, за да може той или тя да извърши необходимите тестове. Това ще ви помогне да определите точно нивото на холестерола в кръвта ви. Но ако забележите следните симптоми в себе си или в семейството си, тогава можете да приемете, че имате повишен холестерол:

  • често имате главоболие или мигрена;
  • бързо се уморявате;
  • имате високо кръвно налягане;
  • винаги искате да спите;
  • имате нарушен апетит;
  • усещате болка в черния дроб;
  • имате често запек или, обратно, диария;
  • имате повишена нервност.

Как да намалите нивото на холестерола с диета? Просто е: ако е възможно, заменете животинските мазнини с растителни. Растителните мазнини не само не съдържат холестерол, но в състава си имат витамин Е, който е полезен за стените на кръвоносните съдове. Също така са полезни зеленчуците и плодовете, богати на витамини C, Р и група B, магнезий и калий. Всички тези вещества помагат на сърдечно-съдовата система да бъде здрава.

Ако имате допълнително тегло, е много важно да го нормализирате, защото то е допълнителен рисков фактор за развитието на различни заболявания.

Вижте още: Джинджифилова тинктура – стара тибетска рецепта

Яжте често, но на малки порции и е важно да пиете достатъчно течност през деня.

Опитайте се да избягвате пържени храни, защото в процеса на пържене се образуват вредни липопротеини с ниска плътност, така че е по-добре да предпочетете храната, която е печена, варена или приготвена на пара.

Тази диета ще помогне не само да намалите нивото на лошия холестерол в кръвта, но и да подобрите външния си вид.