НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Пудинг с извара: Въздушен, нежен и се топи в устата!

Пудинг с извара: Въздушен, нежен и се топи в устата!

Пудинг с извара: Въздушен, нежен и се топи в устата!
Пудинг с извара: Въздушен, нежен и се топи в устата!

Не знам за вас, но обикновено рядко готвя ястия с извара. Харесва ми, когато е прясна, както и да я хапвам просто ей така – с малко захар за чая или смесена с канела и ванилова захар, с ядки и сушени кайсии, със стафиди и захар, копър и магданоз. Когато се появят сезонните плодове, любимата извара става особено вкусна. Как да не я харесваш?

Но има една рецепта за десерт с извара, който намирам за особено вкусен. Да, изварата трябва да се запече в случая, но това не е необичайно, предвид, че основната съставка е смесена със яйца и захар. Този пудинг е въздушен, нежен и се топи в устата. Споделям ви тайната.

Съставки:

Яйца – 5 боря

Извара – 0,5 кг

Заквасена сметана – 100 грама

Захар – 200 грама

Нишесте – 2 супени лъжици

Ванилова захар – 10 грама

Приготвяне:

Разделете белтъците и жълтъците. Сложете съда с белтъците в хладилника.

Вземете дълбока купа. Изсипете изварата в нея. Добавете към млечния продукт 5 жълтъка, ванилия, заквасена сметана и нишесте. Разбийте изварата и останалите съставки с миксер. Трябва да получите хомогенна маса. Ако има бучки, продължете да разбивате.

Извадете белтъците от хладилника. Разбийте ги до гъста пяна като консистенция. Продължете да биете белтъците и добавяйте захар към тях на малки порции. Когато добавите всичката захар, продължете да разбивате сместа още 5 минути.

Добавете няколко лъжици от тази смес в купата с извара и смесете. Не бъркайте много интензивно. Така изварата ще стане въздушна. Постепенно добавете всичките белтъци.

Намажете форма за печене с масло или просто покрийте с хартия. Поставете цялата смес в нея.

Включете фурната и я загрейте на 180 градуса. Изпратете сместа в предварително загрятата фурна за 50 минути. След определеното време, изключете фурната, но не изваждайте десерта незабавно. Оставете го там за около 7 минути. След това отворете вратата и изчакайте още 7 минути. След това смело извадете вашия пудинг с извара.

Вижте още: Домашен пай от 5 съставки! Непременно си запишете рецептата!

При избора на извара за това ястие, купете такава с повече мазнини, мека и без кисело мляко. От нейните вид и качество и ще зависи колко вкусен ще се получи вашият десерт като резултат. И още нещо: добавяйте към изварата разбитите белтъци винаги на ръка, и то постепенно. В противен случай няма да получите лек и въздушен пудинг.

Познавате ли любители на изварата? Изпратете им тази статия и изчакайте техните благодарности!