НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Слушате определена песен и настръхвате? Учените имат обяснение!

Слушате определена песен и настръхвате? Учените имат обяснение!

Слушате определена песен и настръхвате? Учените имат обяснение!
Слушате определена песен и настръхвате? Учените имат обяснение!

Имали ли сте някога усещането, докато слушате прекрасна песен, да настръхнат космите на ръцете ви? И така, установено е, че това явление далеч не е често.

Лично аз получих приятна тръпка, когато слушах песента на Led Zeppelin – „Whole Lotta Love“ и бях на 16 години.

Усещането за „мравки“ и гъделичкане по кожата или свиване на гърлото, когато слушате музика, се смята за доста рядко и уникално.

Матю Сакс, бивш студент от Харвард, изучава хората, които изпитват такива чувства. Искал да узнае точно защо се случва това усещане.

Проучването включвало 20 студенти. От тях само 10 души признали, че имат подобно усещане при слушане на музика. Останалите 10 студенти не изпитвали такива чувства. На последните десет студенти им направили сканиране на главния мозък.

Открили, че хората, които имат някакво емоционално и физическо привързване към музиката, имат малко по-различна мозъчна структура от другите.

Проучването показало, че имат по-плътен обем влакна, които свързват звуковата кора и областите, които са отговорни за емоциите. И това означава, че те могат по-добре да се свържат.

Заключенията на Сакс били публикувани в Oxford Academic, но той също бил цитиран в Neuroscience:

“Идеята е, че повечето влакна и по-високата ефективност между двете области означават, че между тях има по-ефективен процес на преработка.”

Това означава, че ако настръхвате от музиката, имате повече шансове да изпитате по-силни емоции. Освен това, тези чувства могат да бъдат свързани със спомени, които възникват, когато слушате определена песен. Това в лабораторията не може да бъде контролирано.

Вижте още: Сирене Рокфор: Разберете историята за неговото приготвяне!

Макар че проучването било с доста малки размери, в момента Сакс провежда допълнителни експерименти. Те също му помагат в изучаването на дейността на мозъка, когато слушате музика, като записва различните реакции.

Чрез извършването на такива действия той иска да разбере какво причинява подобни реакции и дали е възможно да се лекуват психологични нарушения по този начин.

“Депресията причинява невъзможността да изпитате удоволствието от ежедневните неща. Заедно с вашия терапевт можете да използвате музиката, за да изследвате чувствата си.”