НАЧАЛО ЗДРАВЕ Увреждане на черния дроб: Ето как тялото ви предупреждава!

Увреждане на черния дроб: Ето как тялото ви предупреждава!

0
Увреждане на черния дроб: Ето как тялото ви предупреждава!
Увреждане на черния дроб: Ето как тялото ви предупреждава!

Увреждането на черния дроб не може да бъде контролирано с годините, а натрупаните вреди могат да доведат до обща криза. Това е най-големият вътрешен орган, който се нуждае от вашата помощ, за да сте здрави. Черният дроб може да бъде възстановен, тъй като е много еластичен. Това означава, че може да продължи да функционира, дори ако е сериозно повреден. Научаването как да се проследяват ключовите предупредителни знаци е жизненоважно за поддържане на здравето на черния дроб и за правилното му функциониране.

Хроничен тумор на стомаха.

Постоянно подутият корем не може да бъде резултат от преяждане, а по-скоро от чернодробни проблеми. Ако изглеждате като бременна, вероятно е виновен черният дроб. Ако стомахът ви се увеличава поради проблеми с черния дроб, то тогава ще чувствате болка в корема.

Болка в корема

Ако имате постоянна болка точно под десните си ребра, спешно трябва да посетите лекар. Тази болка възниква заедно с проблемите с черния дроб и може да стане толкова интензивна, че ще ви е трудно просто да стоите на едно място.

Болка в дясното рамо

Можете също така да почувствате болка в дясното рамо в резултат на проблеми с черния дроб. Това се случва главно при наличието на рак и нарастване на тумора, тъй като той увеличава обема си и натиска съседните нерви. По този начин може да притисне нервите, които са свързани с рамото. Ако болката в рамото е свързана с черния дроб, може да предизвика хълцане, защото се оказва натиск върху стомаха.

Повръщане

За тялото става по-трудно да обработва храни и течности, тъй като черният дроб не работи. Това води до постоянно напрежение за организма. В допълнение към болката и подуването също може да почувствате болки с стомаха. В крайна сметка ще започнете да повръщате.

Тайнствени синини

Черният дроб произвежда протеини, необходими за кръвосъсирването. Тъй като се появява неизправност, нивото на протеини пада и можете да започнете да откривате синини по себе си и често да получавате кръвотечение.

Изтощение

Ако имате усещане за умора и летаргия всеки ден, можете да си имате работа с чернодробни проблеми. Тъй като отпадъците се натрупват в черния дроб, това може да доведе до спад в нивата на кислород и да се чувствате уморени през цялото време.

Личностни промени

Тъй като токсините се натрупват в кръвта, те могат да навлязат в мозъка. Ще ви бъде по-трудно да се концентрирате. Другите проблеми включват проблеми с паметта и режима на сън.

Промени в апетита

Ако черният дроб е болен, ще загубите интерес към храната. В резултат на това обикновено се получава загуба на тегло. Ако ядете нормално, но сваляте килограми, трябва да отидете на лекар. Това е важно за определяне на основния проблем.

Жълт цвят

Жълтеницата възниква, когато отпадъците се натрупват в тялото и жлъчният пигмент се придвижва в кръвта. Протеините на очите и кожата ви могат да придобият жълтеникав оттенък. Това състояние е често срещано при бебета и ще премине с времето. При възрастните това е сериозен предупредителен признак за проблеми с черния дроб.

Подути глезени

Подуването не се ограничава до стомаха ви. Течности могат също да се събират в глезените. Това подуване може да бъде причинено от други условия, така че трябва да си направите изследвания, за да определите какво не е наред.

Диария

Не пренебрегвайте един от първите симптоми, свързани с проблеми с черния дроб – диарията.

Вижте още: Отстранете зъбния камък в домашни условия с този трик

Тъмна урина

Едно от най-простите неща, които можете да направите, е да погледнете в тоалетната, преди да пуснете водата. Ако урината ви е тъмна, а изпражненията ви имат по-светъл цвят от обикновено, трябва да потърсите медицинска помощ. Въпреки че има много възможни причини за тъмната урина, увреждането на черния дроб трябва да се изключи възможно най-скоро.

Черният дроб може да бъде повреден от паразити и вируси. Проблемите с имунната система могат да доведат до автоимунни заболявания на черния дроб. В някои случаи увреждането на черния дроб е просто унаследено. Ракът и злокачествените тумори могат да повлияят на чернодробната функция. И накрая, дългосрочната злоупотреба с алкохол може да влоши способността на черния дроб да функционира. Колкото по-рано бъдете диагностицирани, толкова по-големи са шансовете ви за лечение.