НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Композиции от сукуленти за дома и вилата! Истинска красота!

Композиции от сукуленти за дома и вилата! Истинска красота!

0
Композиции от сукуленти за дома и вилата! Истинска красота!
Композиции от сукуленти за дома и вилата! Истинска красота!

Сукуленти – невероятни растения, които определено трябва да включите в интериора на вашата градина.

Както мнозина знаят със сигурност, сукулентите са растения, които могат да съхраняват влага в месестите си листа и стъбла. Това свойство им помага лесно да търпят дори продължителна суша. Може би най-известните сукулентни растения са кактусите. В тази група влизат още литопс, алое, много млечки и други представителите на растителното царство.

Повечето сукуленти могат да се отглеждат в саксии – на тях им е достатъчно дори малко количество почва. А непретенциозността, сухоустойчивостта, невероятното разнообразие от форми и цветове ги правят изключително привлекателни за любителите градинари.

Живи и ярки цветове

Сукулентните видове и ефективните “каменни рози” често служат на дизайнерите за нещо като “живи цветове”: с тези растения те създават невероятни стенописи и декоративни композиции; с тях могат да се “нарисуват” картини в цветните градини, да се оформят подпорни стени или да се използват за украса на интериора.

Въпреки това, знаейки не от първа ръка за способността на тези култури мигновено да се захващат в почвата и да растат на доста големи площи, не си представяме как е възможно да се запази оригиналната форма на композицията за дълго време. Но може би това не е необходимо? Може би цялото очарование на такива картини се крие в тяхната мобилност и в постоянните промени?

Сукулентите са незаменими при вертикалното озеленяване. Можете да започнете с малко пано, а след като овладеете технологията, да сътворите истинска фотостена или зелен екран в градината, на терасата, балкона…

И можете да не се захващате с грандиозни проекти, а да създадете невероятни миниатюри, на които ще искате да се любувате безкрайно…

Всички тези композиции са направени на общ принцип. Първо, подготвяте съд, подходящ за измислената от вас форма – той ще служи като резервоар за почвата и ще е основата за бъдещата картина. За плоско пано можете да използвате дървена кутия; За обемни фигури често се използва метална мрежа (от нея се прави рамка). Същата мрежа се фиксира на предната страна на основната саксия, като пречи на почвата да се разсипе. Едновременно с това задържа засадените растения (за засаждане в мрежа се изрязват отвори с необходимия диаметър).

Готовата композиция не трябва да бъде окачена веднага на мястото, предназначено за нея. Препоръчително е да я оставите в хоризонтално положение за известно време, така че засадените цветя да се закрепят в пръстта.

За ролята на съда

Живите картини от сукуленти са безспорно много привлекателни. Но за да ги създадете, трябва да имате богат набор от “цветове”: за да се получи композицията ярка и интересна, ви трябва много разнообразен посадъчен материал. Ако възможностите са ограничени, има и друг начин: засаждане в саксии.

Успешният избор на големината на саксията в този случай е от първостепенно значение. Само ако са съединени хармонично растенията, ще се роди истински шедьовър на ювелирното изкуството.

Сукулентите са удивително пластични: В зависимост от вашия замисъл, композицията с тяхно участие могат да бъдат забавни или романтични, иронични и нежни, трогателни, контрастни или едноцветни, крехки или внушителни…

Например, аз съм завладяна от тези очарователни вазички, които не са нищо особено, но  изглеждат добре и доста оригинално. И изобщо не е трудно да се направят…

Поради факта, че сукулентните растения са в състояние да растат в минимално количество почва, при избора на съдове за тях е много по-лесно да се използва почти всеки предмет.

Композиция със сукуленти е подходяща не само за градината, но и за дома. Как например, ви изглеждат тези сандъчета с “бижута”?

Разбира се, дървото не е вечно – при контакт с влажната почва може да се повреди… но какво пречи да се използват дървени кутии като саксии, в които да се сложи керамичен или пластмасов съд с почва?

Ручеи, водопади, тераси и много други

Композицията от сукуленти в градината може успешно да играе ролята на сух поток, малко езеро или водопад.

Красота, направена от собствените ви ръце! Композиции от сукуленти за дома и вилата

Не е зле, ако за такива насаждения се изберат растения със сиво-синкав цвят на листата. Вижте как ефективно “струят” и “се разливат” разноцветните картинки – играта на цветове и текстури има своя чар, нали?

Между другото, старите дънери са отлични за оформянето на композициите от сукуленти, които изглеждат много подходящо на фона на естествените материали. Обърнете внимание на тези идеи, ако искате да създадете рутариум във вашата градина.

Да, и за засаждане в каменни съдове, алпинеуми и скали, най-вероятно е трудно да се намерят по-подходящи растения като сукулентите. Те могат да оцелеят и в най-тежките условия, за разлика от взискателните култури, които ще умрат от недостиг на вода или храна. Комбинацията от камъни и сукуленти, като правило, е изненадващо хармонична и изискана.

Не е необходимо да изграждате голяма скална градина на малък терен или да се опитвате да създавате арена в ниските места – миниатюрните градини изглеждат не по-лошо, отколкото техните “пищни” събратя.

Зелени скулптури

Сукулентите могат да служат като материал не само за живи картини, но и за истински градински скулптури. Например, ето такива:

Формата за такива конструкции е напълно възможно да се купи в магазините или градинските центрове, така че защо да не се опитате да украсите собственоръчно изработените шедьоври… И някои идеи – например, гущер, който е показан на снимката по-долу.

Да, големи и сложни скулптури, които и аз, и вие, вероятно няма да можем да направим поради липсата на практика, но лесните гъби или костенурки, мисля, че всички ще могат да направят, съгласни ли сте?

Клетки и аквариуми

И накрая, в отделна група реших да отделя композиции, в които зелените домашни любимци заемат местата на други домашни обитатели – птици и риби.

Сега в специализираните магазини можете да купите стъклени съдове с всякакви форми и размери. Такъв “аквариум” е добро решение за домашната мини-градина: създава се благоприятна атмосфера за растенията и удобен микроклимат.

Вижте още: Как да запазим пресни зеленчуците и плодовете?

Основното нещо – по време на засаждането не забравяйте добрия дренажен слой: излишната влага може само да навреди на сукулентите, тъй като в стъклените и затворени от всички страни съдове, водата се изпарява по-бавно.

Е, в градината или на терасата, можете да закачите оригинална украса – клетка, където вместо птици, са кацнали непретенциозни сухоустойчиви растения. И ако предишните версии с малък обем на съда ще принудят собственика на композицията да държи домашните любимци под контрол, то тук ще има почти пълна свобода, защото колкото по- буйно растат неговите сукуленти, толкова по-ефективна ще бъде общата картина!

Имате ли сукуленти във вашата градина или у дома? Как да ги използвате в дизайна? Може би имате свои собствени примери за интересни композиции, включващи тези растения. Споделете вашите идеи и опит!