НАЧАЛО ЗДРАВЕ Кариес на зъбите – съвети за предпазване и лечение!

Кариес на зъбите – съвети за предпазване и лечение!

0
Кариес на зъбите - съвети за предпазване и лечение!

Кариес на зъбите може да бъде излекуван чрез специална диета – това показва изследване, публикувано от British Medical Journal.

За целите на това проучване 62 деца били разделени на 3 групи. Първата група от деца яла традиционна храна и овесена каша (богата на фитинова киселина). Втората група консумирала традиционна храна, плюс добавка на витамин D. Третата група не консумирала зърнени продукти и взимала витамин D.

Резултатите от проучването показали, че децата от първата група имали увеличение на кариесите. Втората група имала подобрение в борбата с кариес и по-малко образуване на нови кариеси. Децата от последната група имали най-голямо подобрение на зъбите и почти всички техни кариеси били излекувани.

Какво причинява кариеса?

Уестън Прайс, основателят на Националната стоматологична асоциация, е известен със своите теории за връзката между храненето, здравето на зъбите и физическото здраве. Пътувайки по света в началото на 20-ти век, той открил връзката между съвременната храна и кариеса. Изолираните племена, които посещавал, имали здрави зъби с малък процент наличие на кариес. Но започнали да им дават храна, която на запад се яде и скоро те започнали да преживяват същите проблеми – загуба на костна маса, кариеси и хронични заболявания.

4 причини за появата на кариес!

Според проучването, проведено от д-р Уестън Прайс, д-р Рамид Нагел и д-р Едуард Меланби, това са основните причини, поради които страдаме от кариес:

 • Висок прием на преработена захар
 • Висока консумация на храни, богати на фитинова киселина
 • Липсата на магнезий, фосфор и калций в менюто
 • Липса на витамини А, D, Е и К в менюто

Вижте още: Доматите – как да ги засадим правилно, за да получим добра реколта

Как да се справим с този проблем с помощта на естествен метод?

 1. Избягвайте захарта.

Оралните бактерии се хранят със захар, поради което пречат на нормалния слюнчен поток. Захарта е един от най-киселинно образуващите продукти и има способността да деминерализира структурния състав на нашите зъби, което може да доведе до кариес. Консумацията на суров мед или стевия в умерени количества е много по-добра от захарта.

 1. Избягвайте фитиновата киселина.

Фитатът може да бъде описан като минерален блокатор и ензимен поглъщател, който може да причини сериозни здравословни проблеми. Намира се в доста зърнени култура като боб, зърна, семена и ядки. Традиционни начини за неутрализиране на фитиновата киселина са ферментацията, накисването и покълването. Молекулите на фитиновата киселина се свързват минерали като магнезий, калций, желязо и цинк, които са много важни за здравето на устната кухина. Когато консумираме продукти, богати на фитинова киселина, абсорбцията на магнезий намалява с 60%, а абсорбцията на цинк намалява с 20%.

В допълнение към това, че фитиновата киселина „изсмуква” полезни минерали от различни растения и култури, тя също краде минерали и от нашите кости, което може да доведе до остеопороза.

Как да промените менюто си, така че да избегнете образуването на кариеси?

 • Суровите млечни продукти са богати на калций, магнезий, фосфор и витамини K2 и D3. Билковото масло и сиренето също са добри опции
 • Яйца, костен бульон и риба също трябва да бъдат включени във вашата диета
 • Яжте плодове всяка сутрин
 • Наслаждавайте се на слънчевата светлина възможно най-често, за да увеличите нивото на витамин D в организма. Можете също така да приемате добавки от витамин D
 • Авокадото, маслините, кокосовото масло и ферментиралия черен дроб на треска са фантастичен източник на здравословна мазнина

А ето и рецепта за направата на вълшебния прах, който премахва кариеси:

Съставки:

 • 5 супени лъжици калциев прах
 • 4 супени лъжици студено пресовано, нерафинирано кокосово масло
 • 3 супени лъжици ксилитол
 • 2 ч.л. сода за хляб
 • 1 ч.л. бентонитна глина
 • 1/2 ч. л. магнезиев прах
 • 20 минерални капки

Инструкции:

Смесете всички съставки и приемайте от сместа.