НАЧАЛО ЗДРАВЕ Лимоновата кора има поне 10 причини да я консумирате!

Лимоновата кора има поне 10 причини да я консумирате!

0
Лимоновата кора има поне 10 причини да я консумирате!
Лимоновата кора има поне 10 причини да я консумирате!

Вероятно сте виждали рецепти, в които се използва портокалова кора. А какво ще кажете за лимоновата кора?

Използването на целия лимон помага за намаляване на количеството отпадъци. В допълнение, има няколко отлични рецепти, които използват кората от цитрусови плодове, включително и захаросаната лимонова кора. Има много други, по-здравословни приложения на лимоновата кора.

Помислете за тези 10 здрави причини да консумирате лимонова кора:

1) Детоксикира тялото

Тя често се използва като антибактериален агент, поради което лимонът е включен в много очистващи продукти. Лимонът е чудесен за детоксикация на всичко, до което се докосне.

Много експерти в областта на здравето препоръчват например да смелите изсушени лимонови кори на прах и да направите паста за употреба срещу акне и други кожни проблеми.

Консумацията на суха лимонова кора очиства:

  • пикочната киселина и нейното натрупване в черния дроб
  • червата
  • бактериите, които стимулират малария, холера и коремен тиф

Поради способността на лимоновата кора да се бори с бактериите, много хора я включват в сокове и други детоксикиращи диети.

2) Бори рака и болестите

Антиканцеровите съединения, които се намират в лимоновите кори, спомагат за предотвратяването и борбата с болести. Някои от съединенията в лимоновата кора са особено известни, че предотвратяват образуването на ракови клетки.

3) Освежава дъха

Считани за една от най-добрите алкални храни, лимоните са чудесни за балансиране на нивата на pH и спомагат за намаляване на неприятния дъх. Антибактериалните особености на лимоновата кора помагат за намаляване на нивата на лошите бактерии в устата. В допълнение, това, което помага за намаляване на лошия дъх, може да подобри оралното ви здраве.

4) Стабилизира храносмилателната система

Лимоновата кора може:

  • да разруши камъните и отлаганията в храносмилателния тракт
  • да убие чревните червеи
  • да подобри редовността на червата
  • да балансира нивото на рН

5) Ускорява метаболизма

Пектинът, който се съдържа в лимоновата кора, често се използва за увеличаване на метаболизма и загубата на тегло.

6) Укрепва имунната система

Тъй като лимоните са препълнени с витамин С, не е чудно, че кората им може да даде импулс на имунната система. Противовъзпалителните ѝ свойства помагат на тялото да изгради защита срещу инфекции, а витамин С помага за предотвратяване на заболяванията и позволява на организма да се бори по-ефективно с болестта.

7) Дайте на кожата си блясък

Има добра причина лимонът често да се използва за лечение на кожата. Витамин С в лимоновата кора е не само добър за укрепване на имунната система, но и за почистване на кръвоносните съдове.

8) Лекува язви

Консумацията на лимонова кора осигурява на организма ви това, което е необходимо за здравето на кожата. Тези свойства са полезни и за лечението на язви.

Вижте още: Научете повече за орехите и техните полезни свойства!

9) Укрепва костите

Здравето на костите е по-деликатно, отколкото много хора мислят. Нарушаването на костната система е само един от многото рискове, пред които сте изправени. Например, костите се износват с възрастта, причинявайки заболявания като артрит и много други.

За да поддържате костите си здрави, се нуждаете от много калций и витамин С. Тези хранителни вещества, които се намират в лимоновата кожа, предотвратяват проблеми с костите като: остеоартрит, фрактури, остеопороза, ревматоиден артрит.

10) Допълнителни витамини

Като източници на много важни хранителни вещества, можете да разчитате на лимоните, за да възстановите тялото си и да компенсирате всички недостатъци. Например, лимоновата кора включва: калций, витамин С, витамин А, витамин Е, витамин К, мед, магнезий, калий, фибри.