НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Отглеждане на драцена маргината в домашни условия

Отглеждане на драцена маргината в домашни условия

Отглеждане на драцена маргината в домашни условия
Отглеждане на драцена маргината в домашни условия

Драцена маргината (Dracaena marginata) – дървоподобно растение, принадлежащо към семейство столетникови, има красиво и здраво стъбло, а листата са разделени с тънка лента.

Отглеждане на Драцена в домашни условия

В домашни условия драцената достига височина от 3 метра, а в природата може да достигне до 6 метра.

Отглеждане на драцена маргината в домашни условия
Отглеждане на драцена маргината в домашни условия

Много е полезно да напръскате листата с топла вода

Разбира се, в домашни условия не е много удобно да отглеждате твърде високо растение. По тази причина тя се реже до желаната височина. Листата са дълги и тесни. Дължината на листата може да достигне около 40 сантиметра.

При младите растения, когато листата се развиват активно, те се издигат нагоре.

Правилната грижа за драцена маргината у дома предполага оптимална температура.

Оптимална температура: през лятото 22-28°C, през зимата – не по-малко от 8°С. В продължение на 2 зимни месеца драцена маргината трябва да се отглежда на хладно място, за да може да остане в покой. През зимата при относително ниска температура е важно да се следи влажността. Влажността също трябва да е по-ниска от обичайното. Драцената е много чувствителна към внезапни температурни промени.

Когато се грижите за драцената, трябва да знаете, че това топлолюбиво растение, през летните месеци се нуждае от обилно, но рационално поливане. В същото време, за да се гарантира, че влагата и въздухът проникват добре в земята, трябва да разровите горния слой на почвата.

Говорейки за влажността, заслужава да се отбележи, че тропическият и субтропическият климат за драцената, предполагат необходимостта от изобилно поливане. Драцена маргината, грижата за която у дома е доста лесна, по отношение на влажността изисква специални грижи.

Драцена маргина: Светлина

В домашни условия драцената не изисква специални грижи относно светлината. Повечето драцени обичат ярка, но непряка слънчева светлина. Най-подходящи са източни и западни изложения, с място до прозорец, но защитено от пряко слънце. Драцените растат добре и при подходящо изкуствено осветление.

Когато се грижите за драцена в домашни условия, трябва да се обърне внимание на правилното подхранване

Подхранване на драцена маргина

В периода на растеж от април до август на всеки 2 седмици драцена се подхранва със специални комплексни торове за стайни растения.

Tоренето се извършва през цялата година, но през зимата се извършва по-рядко и в много малки дози, тъй като растението е в период на почивка.

Пресаждане

Пресаждане е нужно да се прави веднъж на 2 години или повече (през пролетта), като сигнал за пресаждане е запълването на саксията с корени и подаването им през дренажните отвори. Почва за засаждане може да бъде взета за кактуси или палми. Тази почва е подходяща, защото съдържа малко органично вещество. Можете и сами да подготвите почвата като смесите хумус, компост, пясък и торф, също е възможно да се добави в мъх на почвата.

Най-добре е драцената да се пресажда през пролетта. През този период (вегетативно) растението трябва да бъде подхранвано с активни минерални торове.

Размножаването

Най-добре е да размножите драцената с резници. Отрежете 10-20 сантиметра от върха на растението. Корените не се появяват бързо (нужни са около 3 месеца) и по тази причина се добавя черен въглен за предотвратяване на загниването. На мястото на среза на майчиното растение се появяват разклонения и растението става още по-красиво.

Във водата може да се сложат и няколко капки вкоренител.

Резниците е най-добре да се вкоренят в почва, пясък или перлит. Температурата на околната среда трябва да бъде 22-26°С. За по-добро вкореняване върха му може да бъде увит във опаковъчно фолио. В рамките на един месец ще се появят първите корени, а новите стъбла и листа ще растат след 1,5-2 месеца.

Важно е да знаете: Драцената също се нарича: щастлив бамбук, щастливо палмово дърво, дърво на семейно щастие и се смята, че това растение носи щастие и любов в къщата.

Заболяване и вредители

Преполиването при драцените е толкова опасно, колкото и прекаленото засушаване. При системно преполиване, корените загниват и в крайна сметка растението загива. Ако младите листа не изсъхнат напълно, но върховете изсъхнат, това показва, че почвата съдържа малък брой хранителни вещества. Съответно растението трябва да бъде пресадено в прясна почва.

Кафявите краища на листата най-често се дължат на прекалено сух въздух, засушаване или измръзване. Усуканите меки листа с кафяви краища се дължат на прекалено големи температурни разлики. Пожълтяването на листата е признак на липса на някои вещества като азот и желязо или сух въздух. Светлите и сухи петна по листата са показател за прекалено силна светлина или слънчево изгаряне.

Вижте още: 9 начина да използвате аспирина, за който никога не сте чували!

Драцената е сравнително устойчива на болести и вредители, но не е рядкост да бъде нападната от акари, тъй като тя е сред любимките им. Нужно е да се третира своевременно с подходящ акарицид. Други любители на драцената са щитоносните въшки и трипса. Щитоносните въшки в ранен стадий могат да се третират със сапунен разтвор или денатуриран спирт. В по-късен стадий е необходимо третиране с подходящ инсектицид при спазване на правилата за безопасност. Трипса напада при висока температура и ниска влажност и трябва да се третира с инсектицид, защото нанася големим поражения.

Драцена маргината е от непретенциозните растения, грижата за които у дома не е трудна.