НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Защо вашият шоколад е побелял? Причината ще ви изненада!

Защо вашият шоколад е побелял? Причината ще ви изненада!

0
Защо вашият шоколад е побелял? Причината ще ви изненада!
Защо вашият шоколад е побелял? Причината ще ви изненада!

Това ви се е случвало, нали? Вие сте решили да се насладите на любимия си шоколад  – този, който обичате и с никого не делите – и изведнъж разбирате, че нещо се е случило с него, че нещо не е наред. Не, не става дума за неговия размер или цена. Нито, че поради топлината леко се е размекнал.

Вашият шоколад е побелял. Върху него са се появили някакви странни бели петна или светли налепи. Любимото ви лакомство или се е развалило, или е заразено от инфекция? На мирис не откривате нищо, но все още се страхувате да сложите шоколада в устата си.

Няма нужда да биете тревога! Това означава само че шоколада, както се изразяват експертите, е “побелял” в следствие на химични процеси. Има две причини за “побеляването” на шоколада, и двете се отразяват на външния му вид.

Обикновеното “побеляването” се появява, когато шоколадът е подложен на по-високи температури. В резултат на това той се покрива с бял налеп, което се дължи на освобождаването на мазнини от какаовото масло. Под въздействието на високите температури, които причиняват топене или размекване на шоколада, неговите съставни мазнини се разлагат. Ето защо върху лакомството се появяват бели точки или петна.

Когато шоколадът се втвърди или се върне до стайна температура, мазнините кристализират и се отделят върху повърхността на продукта, създавайки бял ефект. Поради това причината за “побеляването” на шоколада са температурните промени.

Друга причина за “побеляването” е нарушаване в технологията на производство. Може да забележите, че високо качествените скъпи шоколади обикновено не “поболяват”. Причината се крие във факта, че шоколадът преминава през специален процес, който помага за поддържане на мазнините в стабилно състояние. Недобросъвестните производители не отделят достатъчно внимание на процеса за кристализация на мазнините в своята продукция, и рано или късно се появява бяла плака.

Ако шоколадът е изложен на влага, намиращата се в него захар, се разпада и кристализира. След изпаряване на влагата върху продукта остава покритие от бяла захар. Най-често това се дължи на неправилното съхранение или процес на кондензация на продукта.

Е, остава да се отговори на основния въпрос: може ли да се яде такъв шоколад?

Да. Въпреки, че външния му вид вече не e привлекателен, продуктът е безопасен да се яде и да се използва в приготвянето на десерти. При топене, последствията от кристализацията на мазнините и захарта изчезват, така че този продукт е идеално подходящ за печене. В допълнение, “побелелият” шоколад не влияе на вкуса на десерта, защото мазнините в какаовото масло при високи температури просто се абсорбират. Но захарното покритие може да се усети в устата като груби зрънца.

Вижте още: 9 причини, поради които трябва да отглеждате котка

За да се предотврати “побеляването“ на шоколада, трябва да се съхранява в запечатан пакет, но не  в хладилника, където ще бъде изложен на влага. Най-добре е да се съхранява при стайна температура – например, в кухненския шкаф.

И двата вида “побеляване” на шоколада са безопасни за консумация, но не забравяйте, че кристалите на захарта могат да повлияят на вкуса му. Спазвайте правилните условия на съхранение и нищо няма да може да ви спре да се насладите на любимото си лакомство!