НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Полезни съвети за засаждането на растения през септември

Полезни съвети за засаждането на растения през септември

0
Полезни съвети за засаждането на растения през септември
Полезни съвети за засаждането на растения през септември

Засаждането на растения през септември е подходящо за територии със сух климат или при продължително засушаване през лятото. Почвите нямат достатъчно време да абсорбират влагата през август, така че по-ранното засаждане е без значение. Сухата почва замръзва по-късно и растенията могат да се засаждат до края на септември.

В други случаи засадените растения няма да могат да понесат зимните студове и ще умрат преди началото на пролетта.

Подготовката за предварителното засаждане се извършва две до три седмици преди процедурата. Разстоянията между дърветата се определят въз основа на бъдещите им размери, така че за тай, тис, хвойна, се предвижда място от 1-2 метра, а за ела, бор, смърч и кедър – 3-5 метра.

Дупките за разсада се изкопават на дълбочина 60-70 см и на широчина – 80-100 см. 2-3 часа преди засаждането, се напояват с вода.

При засаждане на дървета и храсти, трябва едновременно да изравните корените и да се уверите, че са на едно и също ниво, а също така постепенно да сипвате почва и да я тромбовате. Ето защо най-добре е засаждането да се извършва от двама души.

След завършване на засаждането, разсадът се напоява обилно, а към почвата в периферията на стволовете се добавят торф, дървени стърготини или шума.

Вижте още: Какво да направите с естествените камъни у дома?

Лианите се засаждат по друга технология (изчисления за едно растение):

  • В предварително приготвени дупки се прави дренаж от натрошени тухли, камъчета и чакъл с дебелина 3-5 см;
  • Отгоре се слагат 200-250 грама плодородна почва с хумус, 150 грама суперфосфат, 30 грама калиев хлорид и 20 грама амониев нитрат;
  • След засаждането почвата около храста се уплътнява, а след това обилно се полива и се мулчира добре (можете да използвате шума и окосена трева от ямата за компост);
  • По дължината на посадения ред може да поставите дървени решетки.

Споделете статията с приятелите и близките си!