НАЧАЛО ЗДРАВЕ Джинджифилово масло – лекува, облекчава и още много приложения

Джинджифилово масло – лекува, облекчава и още много приложения

0
Джинджифилово масло - лекува, облекчава и още много приложения
Джинджифилово масло - лекува, облекчава и още много приложения

Джинджифилово масло се придобива от корен на джинджифил, като то може да ви бъде от голяма полза, тъй като облекчава болката и морската болест. Разбира се, този продукт има още по-широко приложение. Със своя жълт цвят, приятния остър аромат и фина консистенция, джинджифиловото масло е съставка, която непременнно ще поискате да включите във вашето меню. Така че, прочетете и научете повече за това масло, което е придобило популярност поради множестватата си предимства!

Приложение на джинджифилово масло

При локално приложение, джинджифиловото масло може да облекчи болката и да стимулира нормалното кръвообращение. Благодарение на своите успокояващи и затоплящи свойства, джинджифиловото масло също може да лекува проблеми с храносмилането. Всъщност, това е едно от най-популярните приложения на джинджифиловото масло: справяне с проблеми на храносмилателната система, като например диспепсия, газове, диария, гадене.

Как да използвате джинджифил при други здравословни проблеми?

  • Нанесете 2-3 капки в дифузьор и вдишайте. Това ще повиши тонуса ви и ще освежи ума, душата и тялото ви.
  • Използвайте 2-3 капки от това масло за масаж. То ще облекчи артрита, ревматизма, болките в гърба, фрактурите, болки в мускулите, ще съживи либидото и стимулира кръвоносната система.
  • За да премахнете неприятните газове и диарията, нанесете капка върху стомаха и масажирайте внимателно.
  • За да облекчите синусите, възпаленото гърло и хремата, трябва да вдишате маслото чрез дифузьор или изпарител.
  • Добавете го в гореща вана или нанесете няколко капки върху горещ или студен компрес и го нанесете върху болезнените участъци.

Преимущества на джинджифиловото масло:

Огромните ползи от джинджифиловото масло се дължат на мощните му противовъзпалителни, антисептични, аналгетични, храносмилателни, антимикробни, отхрачващи и стимулиращи свойства. То може да третира много здравословни проблеми, включително:

Проблеми със стомаха и червата

 Джинджифиловото масло може да подобри храносмилането и е отлично средство за лечение на диспепсия, спазми, газове и стомашно разстройство.

 Хранително натравяне

 Благодарение на силните си антисептични и антимикробни свойства, джинджифиловото масло може да лекува хранително натравяне, бактериална дизентерия и чревни инфекции.

Малария и жълта треска

Според проучване, джинджифиловото масло може да отблъсне мекотелите Anopheles culicifacies, които са основната причина за малария в тропическите страни.

 Проблеми с дихателните пътища

Това масло може да лекува кашлица, бронхит, недостиг на въздух, грип и астма. Всъщност, пресния джинджифил може да елиминира слузта в белите дробове и гърлото;  често  се добавя към чая и поради успокояващите му ефекти.

 Смекчава болката

Джинджифил и джинджифил масло може да намали простагландините, стави, пряко свързани с усещането за болка и натоварване.

Сърдечни болести

Редовното използване на джинджифилово масло може да намали риска от атеросклероза, кръвни съсиреци, както и да намали нивото на лошия холестерол в кръвта. Хората, които редовно консумират джинджифил, могат да намалят риска от развитие на коронарна болест на сърцето с  13%.

Високо кръвно налягане

Редовният прием на джинджифил може да намали риска от развитие на хипертония с 8%. Според проучване от 2005 г. джинджифилът може да понижи кръвното налягане.

Как да си направим джинджифилово масло?

Необходими съставки:

  • пресен джинджифил
  • 1½ чаши зехтин
  • Съд за фурна
  • ренде

Вижте още: Апетитна запеканка по селски от продукти, които са ви останали!

Начин на приготвяне:

Трябва да изплакнете чаша пресен джинджифил, включително с кората, и да оставите да изсъхне за няколко часа. Налейте зехтина в купата. Нарежете джинджифила, след това го настържете на ренде. Добавете го към зехтина, като не забравяте да разбърквате добре. Сложете сместа във фурната и оставете на слаб огън за 2 часа.

Трябва да излеете сместа през марля или тензух, за да я филтрирате и да извадите парчетата джинджифил. След това изстискайте останалото масло от тъканта и прехвърлете всичкото количество от купата в бутилки. Съхранявайте ги на сухо и хладно място. Може да съхранявате джинджифилово масло в прясно състояние до 6 месеца.

Джинджифиловото масло безопасно ли е?

Като цяло, джинджифиловото масло е безопасно за употреба, ако не се използва силно концентрирано.