НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да съхранявате зелето? Практични методи и съвети

Как да съхранявате зелето? Практични методи и съвети

0
Как да съхранявате зелето? Практични методи и съвети
Как да съхранявате зелето? Практични методи и съвети

Зелето е един от най-достъпните зеленчуци – лесно расте и се отглежда. А и колко много ястия могат да бъдат приготвени с него! Зелето се използва като плънка за пайове и палачинки, за приготвяне на кюфтета, за рагу и борш, консумира се солено, задушено, мариновано и в прясно състояние. И всичко това не е на празно поради витамините и важните микроелементи, които се съдържат в него в огромни количества!

Зелето може да се консумира през цялата година и да повишите с негова помощ имунната си система, да почистите червата и да се отървете от наднорменото тегло – поради ниското съдържание на калории, то е част от много диети. И ако имате възможност да го отглеждате, то е грях да не съберете реколта, която не съдържа никакви вредни химикали!

Кое зеле може да се съхранява?

Ранното зеле трябва да се консумира веднага и може да се съхранява максимум 2-3 месеца, не по-късно. Но ако се съхранява правилно, ще издържи 6-8 месеца. Именно затова се маринована, осолява и съхранява в свеж вид.

Сред по-късно зреещите сортове, можем да различим сортове като Белоснежка, Амагер и Каменна глава (този сорт може да се съхранява цялата година). Подходящи са също Морозко, Каменка, Бартоло, Арос и други късни сортове.

Използвайте само узрели глави. Внимателно ги прегледайте за увреждания, болести или пукнатини – това зеле бързо се влошава. Главите трябва да са плътни – в тях се съдържат повече влакна и издържат по-дълго.

Методи за съхранение на зелето

1) Най-лесният начин е зелките да се поставят в картонена или дървена кутия. Уверете се, че те не влизат в контакт помежду си.

2) Разположете зелето по рафтове с широчина 20 см на разстояние 30 см едно от друго (така че главите да могат да се поберат, без да се докосват до най-горния ред). Завийте всяка полица с няколко слоя хартия (за предпочитане картон, но можете да използвате обикновен вестник) или готварска хартия. Поставете главите нагоре с кочана.

3) Изберете зелки с дължина на кочана не по-малък от 8 см. Сложете ги в не голям съд със сух пясък с височина около 20 см. Сложете зелето с кочаните надолу.

4) Има и друг начин да съхраните зелето, като използвате пясък. Отрежете напълно кочана. Поставете зелките на дъното на дървена кутия. Между тях трябва да има разстояние от 3-5 см. Отгоре насипете сух пясък. Направете това, докато не напълните цялата кутия.

5) Смесете глина и вода в съотношение 2:1 и покрийте кочана на зелката. Изсушете зелето добре и сложете на рафта в мазето.

6) Ако не искате да се занимавате с глина, просто намажете зелето с вар или креда, за да го предпазите от вредители и гниене.

7) Внимателно изкопайте зелето заедно с корените и го пресадете в кофи или торби с влажна почва. Сложете го в мазето и го поливайте всеки месец.

8) Ако мястото ви е крайно недостатъчно, имате чудесен изход. Омотайте кочана със здраво въже, затегнете и оставете зелето да виси, като следете да не влиза в контакт едно с друго. Поради доброто проветряване ще има по-малко заболявания и гниене.

9) Ако единствената ви възможност да спасите реколтата зеле е хладилникът, използвайте специалното отделение за зеленчуци, където температурата е настроена на минимална стойност. Преди да ги поставите, обвивайте зелките с хартия или фолио за храни. Опитайте се да обвийте, колкото се може повече, зелката. Ако с течение на времето се появят кухини и конденз, незабавно сменете фолиото. Поставете завитите глави в найлонова торбичка и се уверете, че хартията няма да се намокри. С течение на времето, я сменете.

Вижте още: Проект за градината, който ще ви остави без думи!

10) Зелето се съхранява добре и на балкона. Изолирайте кутиите със стиропор или използвайте специални термо контейнери. Не забравяйте да увиете всяка зелка във вестник или фолио за храна.

11) Ако мястото позволява, изкопайте дупка с дълбочина от половин метър и ширина 60 см. Застелете дъното със слама и сложете два реда зеле. Отгоре насипете слама, покрийте с дървен капак и изсипете около 20 см почва. Когато дойде студът, зелето ще се топли от сламата и сухите листа.

Както виждате, яденето на прясно зеле в продължение на цяла година не е толкова трудно, а наградата за направените усилия ще бъдат пресните хрупкави салати.