Известно е, че пушачите обичат да се наслаждават на поне една цигара след хранене. Но тютюнът не се препоръчва в никакъв случай, защото е особено опасен след хранене.

Според изследвания, една цигара след хранене се равнява 10 цигари, изпушени наведнъж, което е много вредно за тялото.

Защо не трябва да пушите веднага след хранене?

Храносмилателната система действа в цялото тяло и никотинът се свързва с кислорода в кръвта и след това по-лесно се абсорбира. Учените предупреждават, че пушенето след хранене значително увеличава риска от развитие на рак на червата и рак на белите дробове. Можете да пушите цигара, ако толкова се нуждаете от нея, поне 20 минути след хранене!

Вижте още: Отстранете главоболието за 30 секунди с помощта на точката ХОКУ

Как да се откажете от пушенето?

Отбележете в календара, когато решите да спрете да пушите. Сметнете си период от 14 дни и си поставете за цел в края му, да не се нуждаете от цигари. Мотивирайте се. Направете списък с ползи от спирането на тютюнопушенето. Това има толкова положителни страни – спестявате време, пари и подобрявате здравословното си състояние!

През първата седмица на адаптиране към новия начин на живот все още можете да пушите. При едно условие: записвайте си броя на изпушените цигари – опишете кога, колко и защо пушите. Бъдете честни със себе си.

Потърсете помощ там, където се чувствате комфортно и подкрепяни: дали с помощта на компанията от приятели, дали в Интернет или сред колеги. Кажете на всички, че сте спрели да пушите и потърсете тяхната подкрепа в решението, което сте взели. Вярващите се справят много добре с помощта на молитва. Медитацията е друг начин да приспособите мислите си към положителния резултат от взетото решение.

Всеки ден намалявайте броя на изпушените цигари, докато спрете напълно. Свърши ли последната опаковка, не купувайте повече.

Защо не трябва да пушите веднага след хранене?