НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ето какво означава, когато окото ви започне да трепти…

Ето какво означава, когато окото ви започне да трепти…

0
Ето какво означава, когато окото ви започне да трепти...
Ето какво означава, когато окото ви започне да трепти...

Повечето от нас знаят какво означава да им потрепва окото: всъщност ние всички сме се сблъсквали с това в даден момент от живота си. Потрепването на очите се случва съвсем неочаквано – можете да гледате телевизия, да четете или да готвите, когато започвате да чувствате неочаквано движение на окото. Това всъщност е мускулен спазъм или нервно трептене в областта около окото. Потрепването на очите не е животозастрашаващо, но може да покаже някои сериозни здравословни проблеми. Освен това може да бъде много досадно.

Науката определя потрепването на очите като “повтарящо се, неконтролирано мигане или спазъм, обикновено на горния клепач.” Този спазъм на очния мускул може да засегне едното или и двете очи и трае от няколко секунди до няколко минути. Рядко трептенето може да продължи няколко дни, преди да изчезне само.

Какво причинява потрепването на окото?

Няма конкретен отговор за това, кое причинява потрепването на окото. То обикновено е свързано със стрес и умора, но и с прекомерно количество кофеин, тютюн и алкохол. Потрепването може да бъде причинено от сухота в очите, прекомерно напрежение, алергии или дразнене на окото или очната мембрана. Често това се случва без конкретна причина. По принцип тези очни спазми са безвредни и безболезнени.

От друга страна, има случаи, в които спазмите на окото са предизвикани от някои неврологични заболявания като блефароспазъм (анормално мигане или спазъм) или амиотрофична латерална склероза, известна като „болест на Лу-Гериг“.

Ако получите някои от следните симптоми, свържете се с вашия офталмолог възможно най-скоро:

  • Ако вашите очни спазми продължават повече от седмица.
  • Ако спазмите напълно покриват клепача.
  • Ако спазмите засягат цялото ви лице.
  • Ако очите ви се подуват, зачервяват или сълзят.
  • Ако горният ви клепач започне да трепти.

Вижте още: Полезните свойства на зелето за вашето здраве

Бързото посещение при лекаря изключва всяка възможност за неврологично разстройство. Ако обаче съществува риск от подобно заболяване, ще бъдете посъветвани да посетите невролог или друг специалист.

Ако основната причина за вашите потрепвания не е неврологично заболяване, трябва да се опитате да решите проблема чрез намаляване на стреса и консумацията на кофеин.

Подобряването на съня също е изключително полезно. Ако желаете, можете да опитате горещи и студени компреси, за да отпуснете мускулите на очите. Ако сте отворени към по-алтернативен подход, акупунктурата и масажът също могат да намалят дискомфорта.