НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Правила на етикета, които със сигурност не знаете

Правила на етикета, които със сигурност не знаете

0
Правила на етикета, които със сигурност не знаете
Правила на етикета, които със сигурност не знаете

За да не се стига до неудобно положение, е необходимо да спазвате етикета. Има няколко правила, за чието съществуване не знаят дори и най-образованите хора.

1) Ако ви сервират супа, я яжте внимателно и не накланяйте купата, дори ако остават само няколко лъжици в нея.

2) Не хвърляйте салфетката си близо до чинията, сгънете я два пъти и я поставете от лявата си страна. Ако ядете в ресторант, сервитьорът веднага ще разбере, че сте приключили с храната и ще  вземе чинията ви.

3) При сядането на масата е важно да наредите гостите правилно. Канейки важен гост (близък роднина или шеф), трябва да го сложите от дясната страна на домакина.

4) Фразата “приятен апетит” на френски означава “добро храносмилане”. Ето защо е по-добре да не я споменавате на гостите си, като я заменяте с опцията “Да ви е сладко” или “Надявам се  ястието да ви хареса!”

5) Ако гостът просто седне на масата, той трябва да бъде обезателно поздравен. За това трябва да се изправите и да се ръкувате. В противен случай сядането не може да бъде направено.

6) Всяка страна има свои собствени традиции на “целуване”. Например, в САЩ обичайно при среща се целуват 1 път, в Европа – 2 или 3 пъти, в Русия всичко зависи от тържествеността на събитието. Ако това е важно събитие и хората са близки един на друг (рожден ден), се приема, че трябва да се целунат 3 пъти, ако е само среща – 1 или 2.

Вижте още: Веднага се отървах от орхидеята, когато разбрах това!

7) Ако в ръцете ви държите чаша, без значение какво има в нея – вино или шампанско, трябва да станете на крака.

8) Бижутата с диаманти са позволени само на вечерни срещи. През деня те говорят за лош вкус. Ако сте поканени на вечеря, можете да носите обеци, сватбени пръстени или религиозни украшения.

9) Излизайки от стаята, според етикета, трябва кажете: “Извинете ме”. “Простете ми” в този случай звучи неподходящо.