НАЧАЛО ЗДРАВЕ Избавете се от подуването на корема с 11 доказани начини!

Избавете се от подуването на корема с 11 доказани начини!

0
Избавете се от подуването на корема с 11 доказани начини!
Избавете се от подуването на корема с 11 доказани начини!

Въпреки факта, че подуването на корема може да бъде причинено от сериозни заболявания, в повечето случаи то се дължи на неправилно хранене и на някои храни, които не трябва да ядете.

11 начина за намаляване или премахване на подуването

Не яжте твърде много

Вашият проблем е, че сте яли твърде много. Ако се чувствате некомфортно, трябва да опитате да ядете по-малки порции. Всъщност много хора, които страдат от подуване, нямат разширен стомах или увеличен натиск в коремната кухина. В повечето случаи проблемът е сетивен.

Хранителна алергия и непоносимост към храната

Много хора са алергични към определени хранителни продукти и имат непоносимост към тях. Когато консумирате такива храни, това може да доведе до прекомерно производство на газ, подуване на корема и други симптоми.

Избягвайте да поглъщате въздух и газове

Доказано е, че в нашата храносмилателна система има два източника на газ. Единият представлява погълнат въздух или газ по време на ядене или пиене, а другият е причинен от бактерии в червата. Газираните напитки съдържат мехурчета с въглероден диоксид, освободен от течността след влизане в стомаха. Увеличаването на количеството погълнат въздух може да бъде причинено и от ядене по време на разговор, бързото ядене, дъвченето и пиене през сламка.

Не яжте храни, които причиняват газове

Някои храни с високо съдържание на фибри могат да ви накарат да произвеждате излишни количества газове. Тези продукти включват боб, леща и пълнозърнести храни. Можете да си направите дневник на храненето, за да разберете от кои продукти получавате подуване.

Опитайте нискокалорична храна

Най-често срещаното храносмилателно разстройство е синдром на раздразнените черва. Смята се, че то засяга 14% от хората. Основните симптоми включват коремна болка, дискомфорт, подуване на корема, диария и запек. Повечето пациенти с това заболяване страдат от подуване на корема. 60% от тях казват, че подуването на корема е най-лошият симптом, който изпитват, дори по-лош от коремната болка. Според много проучвания един несмилаем въглехидрат може значително да влоши симптомите при пациенти със синдром на раздразнените черва.

Бъдете внимателни със захарните алкохоли

Продуктите без захар и дъвки обикновено съдържат захарни алкохоли. Счита се, че тези подсладители са безопасни алтернативи на захарта. Те обаче могат да доведат до проблеми с храносмилането, като достигат бактериите в дебелото черво, където се смилат и произвеждат газ.

Приемайте храносмилателни ензимни добавки

Можете да използвате някои продукти без рецепта, които могат да ви помогнат. Това включва допълнителни ензими, които имат способността да унищожават несмилаемите въглехидрати.

Отървете се от запека

Запекът е един от най-често срещаните проблеми с храносмилането. За появата му може да има различни причини. Много изследвания показват, че запекът допринася за подуването на корема.

Приемайте пробиотици

Друго нещо, което може да причини подуването на корема, е газ, произвеждан от бактерии в червата. Може да има различни видове бактерии, които живеят там, и в общи линии зависи от човека. Според някои клинични проучвания, някои пробиотични добавки могат да намалят производството на газ и подуването при хора с проблеми в храносмилането.

Вижте още: Домашно лечение на грип и настинка: Бързо, лесно и ефективно!

Маслото от мента може да помогне

Променената функция на мускулите в храносмилателния тракт също може да бъде причина за подуване на корема. Антиспазматичните лекарства обикновено се използват за намаляване на мускулния спазъм. Ментовото масло обаче е естествена алтернатива, която може да има същият ефект.

Диагнозата на храносмилателните проблеми може да бъде много трудна и може да възникне вероятност за хронично и сериозно заболяване, но в повечето случаи подуването обикновено  намалява чрез някои промени в храненето ви!