НАЧАЛО ЗДРАВЕ Лакто-ферментацията и нейните ползи за здравето

Лакто-ферментацията и нейните ползи за здравето

0
Лакто-ферментацията и нейните ползи за здравето
Лакто-ферментацията и нейните ползи за здравето

Предимства на лакто-ферментацията:

Подобряване на храносмилането и усвояването на хранителните вещества

Ферментиралите продукти са изключително полезни за нашето здраве. Едно от основните предимства е, че тялото ни поглъща хранителни вещества за лечение много по-лесно. По този начин можем да подобрим храносмилането и да помогнем на храносмилателния тракт. Нашите бактерии в червата, трябва да бъдат здрави, а когато ние го напълним с тези бактерии, храносмилателният процес може по-ефективно да унищожи вредните бактерии. Освен това, тези бактерии помагат на нашето тяло да абсорбира хранителни вещества от храната, която консумираме.

Укрепване на имунната система

Нашите черва помагат в предпазването от различни заболявания. Това означава, че добавянето на здравословни бактерии в това число продукти, подложени на лакто-ферментацията, в нашата диета може значително да засили имунната ни система. Те контролират имунните клетки и предотвратяват някои автоимунни реакции, включително възпаление.

Подобряване на мозъчната функция

Нашият мозък е свързан с имунната и храносмилателната система. Помислете кога за последен път сте имали настинка или грип и ще разберете тази връзка. Всъщност, вулгарният нерв е отговорен за всичко това. Този нерв е един от 12-те черепни нерви, отговорни за предаването на информация от нашия чревна нервна система в централната нервна система на мозъка. По този начин, ограничаването на вредните бактерии и поддържането на здравословните бактерии може да осигури правилното функциониране между двете системи.

Съдържа мощни антиоксиданти

Лакто-ферментиралите продукти са отличен източник на мощни антиоксиданти, които имат способността да унищожат свободните радикали, които могат да предизвикат рак. Тези антиоксиданти могат да предотвратят възпалението и да укрепят имунната система.

Домашен лакто-ферментирал лук

При приготвянето на лук под влиянието на лакто-ферментацията ви препоръчваме използването на натурална сол (като хималайска розова сол или морска сол), защото за разлика от готварската сол, тя има богато съдържание на минерали.

Необходими съставки:

1 килограм малък лук или шалот, обелен

шепа скилидки чесън, обелени

50 грама естествена сол по ваш избор

1 литър чиста вода (за предпочитане дестилирана вода)

няколко широки стъклени буркани с херметични капаци

Подправки (по избор): Кориандър, Черен пипер, Сушено чили

Вижте още: Домашно лечение на грип и настинка: Бързо, лесно и ефективно!

Получаване:

Можете да използвате цял лук или да го нарежете.

За да направите саламурата, трябва да разтворите 50 грама сол в 1 литър вода. Поставете лука в буркани и се уверете, че са повече от половината пълни. Напълнете със саламура и оставете 4-5 см свободно място. Трябва да покриете бурканите с херметичен капак. Съхранявайте ги при стайна температура, докато получите желания вкус и текстура. Препоръчително е да отваряте капака всеки ден през първите 2 седмици, за да освободите натрупания ферментациоцен газ.

Процесът на ферментация може да продължи до 1-2 месеца.

Ако забележите, че вашият буркан придобива гнила миризма, когато го отворите, не забравяйте да го изхвърлите и да започнете целия процес отново.