НАЧАЛО ЗДРАВЕ Продуктът, който съдържа калций дори повече от млякото

Продуктът, който съдържа калций дори повече от млякото

0
Продуктът, който съдържа калций дори повече от млякото
Продуктът, който съдържа калций дори повече от млякото

Повечето хора мислят, че ако не консумират млечни продукти, няма да получат достатъчно калций. Въпреки факта, че млечните продукти са сред най-богатите източници на калций, не се нуждаете от млечни продукти, за да получите достатъчно количество калций за тялото си.

Има различни немлечни източници на калций, като сардини, бадеми и тъмните листни зеленчуци (кресон, спанак, зеле и рукола).

Един от най-богатите и най-полезни източници на калций сред тях е тахана.

Хранителни ползи от тахана

Таханът се произвежда от сусам и съдържа най-висока концентрация на калций. В действителност, той ви дава повече калций, отколкото чаша мляко!

Само 35 грама от този продукт ви дават 35 процента от необходимия ви калций. Също така е отличен източник на витамини В и витамин Е, както и основни минерали като желязо, лецитин, фосфор, калий и магнезий.

Най-добрата новина за тахана е, че поради високото си алкално съдържание хранителните вещества се абсорбират лесно от тялото.

Таханът предлага широка гама от ползи за здравето, като например понижава високото кръвно налягане, подобрява съня, предотвратява спазми на дихателните пътища при астма, намалява симптомите на ПМС, понижава холестерола, предотвратява пристъпите на мигрена при хора, които страдат от тях, предотвратява остеопороза и много други.

Таханът е сравнително универсална съставка и може да се използва по различни начини.

Повечето от тахана, продаван в магазините, е направен от сусамово семе. Но може да съдържа химически хранителни добавки. Приготвянето на тахан у дома е много лесно и ще получите храна, която ще донесе много ползи за вашето здраве.

Съставки:

300-400 грама сусамени семена

3-4 супени лъжици неутрално масло, като сусамово масло или зехтин

Щипка розова хималайска сол или морска сол

Вижте още: Мед и канела: продуктите, които имат уникални ползи за здравето

Получаване:

Семената от сусам трябва да се измият и да се изсушат на въздух или в печка при ниска температура (50-70 градуса) за 3-5 минути или в тиган при ниска температура. Сусамът не трябва да се препича, тъй като ще загуби много от лечебните си свойства.

Оставете семената да се охладят и ги поставете в миксер или в кухненски робот. Смелете семената до еднородно състояние.

Добавете 3-4 супени лъжици масло (зехтин или сусамово масло) и отново разбъркайте.

Ако е необходимо, добавете сол.