НАЧАЛО ЗДРАВЕ Псориазисът: причини, симптоми и витамини, които ви липсват

Псориазисът: причини, симптоми и витамини, които ви липсват

0
Псориазисът: причини, симптоми и витамини, които ви липсват
Псориазисът: причини, симптоми и витамини, които ви липсват

Псориазисът е заболяване на имунната система, което причинява натрупване на клетки върху повърхността на кожата, което води до червени, плътни, люспести петна, които са болезнени и много сърбящи.

Псориазисът е повече от повърхностно кожно заболяване

Въпреки факта, че псориазисът се появява като състояние на кожата, той всъщност е автоимунно заболяване. Тази реакция възниква, когато Т-клетките атакуват здравите кожни клетки. Свръх активните Т-клетки причиняват имунни реакции, които ускоряват растежа на кожните клетки, което на свой ред ги кара да се преместят във външния слой на кожата след няколко дни.

Тъй като мъртвите клетки на кожата не могат да бъдат отстранени толкова бързо, те се натрупват под формата на петна, типични за псориазиса. Това състояние сериозно засяга ежедневния живот на тези, които страдат от него.

Витамин D е от решаващо значение за автоимунните заболявания, включително псориазис

За тези, които страдат от псориазис, е изключително важно да тестват нивата на витамин D и да ги поддържат в рамките на 50-70 ng/ml през цялата година. Витамин D действа като мощен имуномодулатор, така че фактът, че той играе важна роля в превенцията срещу псориазис, не е изненадващ.

Смята се, че витамин D повлиява на псориазиса на няколко нива, включително регулирането на растежа на кожните клетки и засяга имунната функция на Т-лимфоцитите. В допълнение, той инхибира токсичните Т-клетки, които след това спомагат за регулирането на растежа на кожните клетки.

Съвременните методи за лечение на псориазис са доста рискови и скъпи. “Раптива” е едно от лекарствата, отстранено от пазара поради повишения риск от развитие на церебрални инфекции.

Вижте още: Здравословна напитка премахва острите болки в ставите!

Оптимизирайте нивата на витамин D, ако имате псориазис

Най-доброто лечение за псориазис е излагането на слънчева светлина, за да се повиши нивото на витамин D. През 2004 г. д-р Майкъл Холик публикува книга, в която насърчава читателите да обърнат повече внимание на слънцето. По това време той е бил професор по дерматология, съсредоточен върху лечението на псориазис.

Ниският витамин D е свързан с болестта на Паркинсон и рака

Хората, страдащи от псориазис, са изложени на повишен риск от болестта на Паркинсон поради недостиг на витамин D. Според проучванията “Плазмените нива на витамин D, диетата и слънчевата светлина са обратно пропорционални на риска от болестта на Паркинсон… откритията показват, че ниските нива на витамин D не са просто резултат от ограничена подвижност.”

Друго проучване показва, че по-високите нива на витамин D са свързани с подобрена преживяемост при пациенти с прогресивен колоректален рак.