НАЧАЛО ЗДРАВЕ Пийте кафе, за да се справите с тези 5 ужасни болести!

Пийте кафе, за да се справите с тези 5 ужасни болести!

0
Пийте кафе, за да се справите с тези 5 ужасни болести!
Пийте кафе, за да се справите с тези 5 ужасни болести!

Всеки ден човечеството пие до 2 милиарда чаши кафе. На всеки жител на Земята се пада по 4 кг кафе годишно. Общата тенденция е, че консумацията на кафе в света непрекъснато нараства.

В това отношение резултатите от мащабно проучване на учени от Харвардския университет изглеждат интересни. Чрез обединяването на медицинските показатели на 130 хиляди любители на кафето, американските изследователи заключават, че умерената консумация на ароматната напитка може да защити организма от редица опасни заболявания.

Ползите от кафето за здравето

1) Диабет от втори тип

Консумацията на кафе увеличава производството на протеин, свързващ стероидните хормони тестостерон и естрадиол (SHBG). А тези хормони играят важна роля в развитието на диабета.

За да се намали тежестта на заболяването с 50%, мъжете с диабет трябва да пият на ден примерно около 6 чаши кафе. Жените получават по-малък ефект от 6-те чаши – рискът от заболяване от диабет при тях спада с една трета.

2) Болести на черния дроб

Използването на две чаши кафе на ден намалява риска от рак на черния дроб с 40%. 2 чаши натурално черно кафе на ден, способстват за намаляването на риска от смърт от цироза на черния дроб до 70%. Моля, имайте предвид, че това е цироза, която не е вирусен хепатит.

5 ужасни болести, при които трябва да пиете кафе! Задължителна чаша кафе всеки ден!

3) Паркинсонова болест

Изследователите заключават, че увеличаването на приема на кофеин в разумни дози е пряко свързано със значителното намаляване на честотата на болестта на Паркинсон, тъй като кофеинът блокира някои сигнални пътища в клетките, по които се предава информация, стартираща заболяването.

4) Сърдечна недостатъчност

Кафето в умерени количества предпазва от сърдечна недостатъчност. В същото време, под умерени количества учените подразбират 3-4 чаши на ден. Хората, които в хода на експеримента пият четири чаши дневно, са намалили риска с 11% от сърдечна недостатъчност в сравнение с тези, които не пият кафе.

5) Рак на дебелото черво

1-2 чаши кафе на ден намаляват риска от рак на дебелото черво с 26%. Повече от три чаши – до 50%.

Вижте още: 4 типа главоболия, които говорят за сериозни заболявания

Кафе и здраве – това е една много обширна тема. В допълнение, към предотвратяването на различни заболявания, кафето има разнообразни стимулиращи ефекти. Кофеинът помага да отслабнете, като въздейства на метаболизма и стимулира разграждането на гликогена.

Освободената при разграждането глюкоза навлиза в кръвообращението и създава усещане за ситост. 1 чаша от напитката ще ви позволи да изгорите до една трета по-ефективно калориите при занимания със спорт.

Друг аргумент от ползата за използването на кафето, може да бъде фактът, че сред любителите му има много по-малко самоубийци. Според експерти това се получава, защото кафето стимулира производството на серотонин – хормона на щастието.

Разбира се, всичко описано по-горе е валидно само за качественото и правилно приготвено кафе. Пийте ароматната напитка и бъдете здрави!