НАЧАЛО ЗДРАВЕ Варикозните вени и няколко съвета как да се предпазим!

Варикозните вени и няколко съвета как да се предпазим!

0
Варикозните вени и няколко съвета как да се предпазим!
Варикозните вени и няколко съвета как да се предпазим!

Варикозните вени са необичайно разширени вени, които се виждат на повърхността на кожата. Те се получават в резултат от не добре функциониращи клапани във вените; от продължително натоварване на вените, като обикновени такива образувания се получават на бедрата или прасците. Срещат се при хора, които седят дълго време, не практикуват редовно физически упражнения, преминали са през бременност или продължителен запек. Хората, които често седят с кръстосани крака, са по-склонни да придобият такива вени.

Лекарства често се препоръчват за варикозните вени. Ето някои естествени подходи за лечение на вените и намаляване на дискомфорта:

Упражнения

Станете, разтъпчете се, направете леки упражнения за раздвижване, за да намалите симптомите на разширените вени. Ходенето е най-добрият начин за подобряване на циркулацията в краката. Правете упражнения, които включват движения на краката, колоездене, аеробни упражнения или качване на стълби, за да се предотврати съсирването на кръвта. Консултирайте се с Вашия лекар за това как да се лекувате.

Яжте балансирана диета.

Правилното хранене ще ви помогне да получите необходимите хранителни вещества, които предотвратяват разширените вени. Изберете ниско-натриева диета, която предотвратява подуване, причинено от задържането на вода. Яжте храни, богати на витамин С и протеин, те помагат да се изгради колаген, който е необходим за тъканите във вените и клапите. Поддържат колагена в добра форма, за да бъде кожата ви по-еластична. В диетата си включете пресни плодове, пълнозърнести храни и зеленчуци.

Отслабване

Затлъстяването може да ви направи по-малко активни, което води до по-малко движение на мускулите на краката, което прави кръвообращението неефективно. В допълнение, кръвоносните съдове на хората с наднормено тегло пренасят повече кръв от тези на по-слабите хора, така че се получава по-голямо напрежение върху самите кръвоносни съдове.

Подбирайте дрехите и обувките си

Избягвайте високите токчета, а ако слагате високи обувки, избирайте такива със стабилна основа или платформа. Ниските обувки тренират прасците ви, което добре за вашите вени. Добър избор са спортни обувки или други леки обувки, които са отворени, облекчават натиска и осигуряват по-добро кръвообращение. Избягвайте стегнато облекло около кръста, слабините или краката, понеже може да възпрепятства кръвообращението. Така намалявате риска от поява на варикозните вени.

Вижте още: Рибеното масло ще ви избави от редица заболявания!

Вдигнете краката си

Ако работата ви включва непрекъснато седене в продължение на няколко часа, правете кратки почивки, за да подобрите кръвообращението. Разходете се. Можете също така да легнете, да вдигнете краката си на 3 или 4 възглавници. Това ще помогне за облекчаването на подуването и болките в краката.

Избягвайте да седите дълго

Опитайте се да се движите на всеки 30 минути, ако работата ви изисква да сте седнали за дълго време, за да стимулира кръвообращението. Ако пътувате с кола или самолет, станете и разтъпчете краката си, за да отпуснете мускулите. Избягвайте да седите с кръстосани крака, тъй като тази позиция създава проблеми с циркулацията.

Рефлексология

Рефлексологията основно работи добре за краката ви. Едно проучване свързано с рефлексологията, направено с  55 бременни жени, показва, че тя намалява отока на краката. Някои експерти твърдят, че рефлексотерапията не трябва да се провежда през първия триместър. Бременните жени трябва да се консултират с лекаря си, преди да изберат рефлексология.

Тествайте стола си

Ако мястото, на което седите е прекалено дълбоко, това може да доведе до проблеми с кръвообращението. Предният ръб на стола не трябва да оказва натиск върху задната част на коляното, защото по този начин ще ограничи притока на кръв. Изберете стол, който е удобен за тялото ви.