НАЧАЛО ЗДРАВЕ Чай, кафе и кофеин – ползите им при диабет и рак

Чай, кафе и кофеин – ползите им при диабет и рак

0
Чай, кафе и кофеин - ползите им при диабет и рак
Чай, кафе и кофеин - ползите им при диабет и рак

Чай и кафе – те са любими напитки на много хора. Те могат да намалят риска от някои заболявания и да подобрят метаболизма. Ще ви запознаем с още причини, които ще ви накарат да заобичате чая. Проучвания показват, че редовната консумация на чай може да помогне на жените с диабет да живеят по-дълго.

Учени от Португалия провели проучване, което включвало повече от 3000 души, като всеки от тях е имал диабет. Целта на проучването е било да се види ефекта от консумацията на кафе и чай.

Консумацията на чай и кафе при мъже с диабет не им оказало чак такъв голям ефект, както при жените. Проучването показало, че жените с диабет, които консумирали една чаша кафе на ден, съдържаща 100 милиграма кофеин, имали 51% по-малък шанс да починат, отколкото тези, които не консумирали изобщо. Проучването се провеждало в продължение на 11 години.

Жените получават големи ползи от консумацията на кофеин, независимо дали чрез кафе или чай. И все пак тези ползи до някаква степен зависят от напитката. По правило знаем, че ключов фактор в консумацията на кофеин е умереността, но това не е било водещо при провеждане на изследването. Когато за ден са се консумирали между 100 и 200 милиграма кофеин, е било установено, че процентът от предпазване от смърт се увеличава на 57%. А при ежедневна консумация на две чаши – с още 66%.

Вижте още: Отървете се от високото кръвно налягане с тази рецепта!

Когато участниците в проучването пиели чай с кофеин, било установено, че те също изпитват подобрение. Жените, пиещи повече чай, намалявали риска от развиване на рак с 80% в сравнение с тези, които не пият чай с кофеин. Въпреки това, авторите на проучването споделят, че броя на хората, участвали в експеримента с чая не е бил голям, така че резултатите могат  да се разглеждат само като отправна точка за по-нататъшни изследвания в бъдеще.

По време на проучването около 600 от участниците са починали. Авторите на изследването са направили корекции на данните, събрани от участниците, като включили важни фактори като възраст, раса, ниво на образование, доходи, тегло, кръвно налягане, прием на алкохол, дали са били пушачи или не, както и имало ли е наличие на диабет или бъбречно заболяване.

Това проучване се фокусира върху хората, болни от диабет, но все пак си остава едно от многото, които разглеждат ползите от кофеина. Според Американското дружество за борба с рака, повече от 1000 проучвателни пункта са изследвали ефектите на кофеина върху рака. В допълнение, Националният институт по рак изчислява, че над 50 проучвания са публикувани относно влиянието на консумацията на чай и рака. Като цяло резултатите не се препокриват, въпреки че някои от тях показват връзка между консумацията на чай и намаления риск от рак на гърдата, дебелото черво, белия дроб, яйчниците и простатата.

Макар че никой не знае истинската тайна за намаляване на риска от рак или как да се удължи живота на човек, здравните експерти са съгласни, че най-добре е да спазвате здравословна диета, да избягвате тютюнопушенето, да използвате слънцезащитен крем и да спортуването редовно.