НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Защо не трябва да влизаме в дома с обувки?

Защо не трябва да влизаме в дома с обувки?

0
Защо не трябва да влизаме в дома с обувките, с които ходим навън
Защо не трябва да влизаме в дома с обувките, с които ходим навън

Редица научни изследвания потвърждават, че разхождането с обувки у дома е лоша идея. И в това има много логика.

Въпреки че някои видове бактерии са полезни за нас, ако някога сте получили стомашен вирус – ще разберете, че други видове не са.

Изследването е открило повече от 400 хиляди различни бактерии върху обувките. На подметките на 96% от обувките са открити бактерии от групата на колибацилоза.

Открито е, че нивото на бактериите, пренасяни с подметките е изключително високо. Сред тях са ешерихия коли, както и някои видове бактериална пневмония, които могат да причинят инфекции на пикочните пътища.

Учените искали да разберат дали бактериите от обувките попадат в домовете ни. В действителност, проучване установило, че степента на попадането на бактерии от замърсените обувки до незамърсени пространства на живот е от 90 до 99%.

“Общото съдържание (96%) на колоидни бактерии и ешерихия коли от външната страна на обувката, показва чести контакти с фекален материал, който най-вероятно се намира в публични тоалетни или при контакт с фекалии от животни.

Изследването също така показало, че бактериите, които попадат на обувките, могат да бъдат пренасяни на доста голямо разстояние!
Смята се, че обществените тоалетни в търговски центрове, летища и на други места, посещавани от хиляди хора, може да съдържат до 2 милиона бактерии на квадратен метър.

А проучване от университета “Бейлър” пък твърди, че хората, които живеят по-близо до асфалтови пътища, са изложени на по-голям риск от рак заради токсините, които вкарват в дома с обувките.

Вижте още: Методи в помощ на домакините! Направете чистенето удоволствие! 

Помислете за дъждовната вода. С нея от улицата и с помощта на вашите обувки може да внесете в дома си бензин и други химикали!