НАЧАЛО ЗДРАВЕ 9 причини да спрете да гризете ноктите си още сега!

9 причини да спрете да гризете ноктите си още сега!

0
9 причини да спрете да гризете ноктите си още сега!
9 причини да спрете да гризете ноктите си още сега!

Да гризете ноктите си е толкова грозно, неестетично и опасно за здравето. Този навик се появява още в детството и до края на пубертета обикновено преминава. Но какво да правят тези, при които не отминава?

Вижте до какви негативни последици може да доведе и как да се справите с този вреден навик.

Защо гризенето на ноктите е лошо?

1. Състоянието на ноктите и кожата около тях се влошават: появяват се бръчки, пръстите се нараняват, а раната може да получи инфекция, която причинява възпаление.

2. Под ноктите могат да се образуват яйца от хелминти и бактерии. При поглъщане в устата те ще причинят чревни инфекции или ще доведат до появата на червеи.

3. Вреди на зъбите ви: появяват се микроби и бактерии. Също така, с навлизането на микроби, венците и устната кухина могат да се възпалят.

4. Навикът за гризене на нокти може да бъде проява на стрес или напрежение.

5. Всички около вас забелязват това. За тях също това е…неприятно!

Как да се отървете от този начик?

1. Използвайте специални продукти, които можете да закупите от аптека или козметичен магазин. Става въпрос за лакове, които имат неприятен вкус и ще ви накарат да спрете да хапате ноктите си поради горчивината им.

2. Режете ноктите си по-често. Колкото по-къси са те, толкова по-трудно ще ви бъде да ги гризете. Можете също така регулярно да си правите професионален маникюр. Ноктите ще бъдат по-красиви и ще бъде жалко да развалите това, за което сте платили пари.

3. Покрийте пръстите си с лепенка. Така ще имате мотивация да не ги хапете. Но премахнете лепенката преди важни събития и през нощта.

4. Спрете да гризете поне един нокът. По-късно ще забележите колко добре изглежда на фона на останалите. След известно време добавете последователно и други. В крайна сметка ще се отървете от всички увредени нокти.

Вижте още: Подобрте анемията с този чудесен домашен сироп!

5. Погледнете се отстрани и се опитайте да разберете в кои ситуации или обстоятелства сте най-подвластни на този навик. Знаейки това, следващия път ще бъде по-лесно да се спрете.

6. Ако гризете ноктите си в тревожно състояние или в стресова ситуация, опитайте с нещо да ангажирате ръцете си: стискайте гумена топка или си вземете броеница.

7. Опитайте да се щипете всеки път, когато ръцете ви попаднат в устата. Или помолете близките и приятелите си да ви удрят през ръцете в този момент.

8. Направете си план с дата, когато ще се отървете от навика. Може да не постигнете крайния резултат, но ще забележите напредък.

9. Консултирайте се с лекар. Навикът за гризене на ноктите може да бъде сигнал за по-сериозни заболявания. Например, анемия.

Опитайте един или няколко съвета наведнъж, за да се отървете от този лош навик. Най-важното е да имате мотивация.